DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Skenande uppsägningar – här får nästan alla nya jobb

Erica Sundberg, TRR, och Caroline Söder, TSL. Bild: Jeanette Hägglund, Trygghetsfonden TSL

Varsel och uppsägningar ökar och det får omställningsorganisationerna att jobba för högtryck. ”Det flödar verkligen in nya uppsagda varje vecka”, säger Erica Sundberg på TRR. De allra flesta som tar hjälp av TRR och TSL får nya jobb.

Uppsägningarna har ökat markant under året. Till och med oktober i år har 43 000 personer varslats medan motsvarande siffra förra året var 37 000.

När det gäller yrkesarbetare inom LO-kollektivet kommer troligen antalet varslade att landa på runt 25 000 innan året är slut. Det konstaterar Caroline Söder, vd på omställningsorganisationen Trygghetsfonden TSL som ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv. Den stora delen står byggsektorn och handeln för, men till skillnad från tidigare lågkonjunkturer har industrin trots allt stått sig ganska bra.

– Det kunde ha varit betydligt värre om inte industrin hade rullat på som den ändå har gjort. Den utgör ju en så stor andel. Samtidigt påverkas siffrorna kraftigt av enskilda händelser som att Northvolt nyligen sade upp 1 100 yrkesarbetare, säger Caroline Söder.

TSL har en verksamhetsmodell som gör att organisationen snabbt kan växla upp och vara på plats på företaget och informera ledningen redan innan eller strax efter att varslen har trätt i kraft. Nästa steg är att snabbt få kontakt med de berörda medarbetarna, hjälpa dem vidare och matcha dem till den del av arbetsmarknaden som de är på eller vill flytta till.

Stor efterfrågan på kompetens

Trots att uppsägningarna ökar så får merparten av dem som sägs upp och som får stöd av TSL ett nytt jobb.

– 92–95 procent har ett nytt jobb redan inom tre till sex månader, och fyra av fem uppger att de har fått ett lika eller mer kvalificerat jobb. Vi har gott hopp om de som nu blir arbetslösa, säger Caroline Söder.

Att extra många kommer ut i jobb snabbt nu vittnar om att det är stor efterfrågan på kompetens inom de flesta yrkesarbetarroller, menar hon.

– Det är ju det fantastiska med Sveriges omställningssystem – att det finns där både för strukturella och konjunkturella strukturomvandlingar. Strategin att rädda människorna och inte jobben är väldigt framgångsrik. Vi räddar inte till varje pris jobb som inte är hållbara – vi räddar människorna istället.

”Vi har gott hopp om de som nu blir arbetslösa.”

Hon förklarar att i de flesta europeiska länder går staten in och subventionerar på företagsnivå även när orsakerna är strukturella, för att rädda företaget och därmed indirekt även jobben. I Sverige är utgångspunkten att företag måste kunna stå på egna ben.

– Är affären inte framgångsrik hjälper vi de anställda vidare vilket är mycket mer positivt i längden.

Även om många är oroliga när de först kommer till TSL så är de flesta positiva och glada för det stöd de får.

– Många som byter till ett annat jobb säger att de borde ha gjort det för tio år sedan. Samtidigt är det naturligtvis ingen som önskar att ofrivilligt mista jobbet, säger Caroline Söder.

Varslen tar ny fart

Även Erica Sundberg, operativ chef på omställningsorganisationen TRR, vars målgrupp är arbetsgivare och tjänstemän inom det privata näringslivet, konstaterar att varslen hittills är fler jämfört med förra året. Det har dessutom tagit ny fart de senaste månaderna.

– Vi ser inte några tecken på ljusning än. Efter sommaren drog varslen ner lite på takten och då trodde vi att det skulle vända, säger hon.

”Jag önskar att jag hade kunde säga att jag ser en vändning, men det finns ingenting som pekar på det tyvärr.”

Men takten ökade igen och fortfarande läggs det många varsel som leder till uppsägningar och konkurser, enligt Erica Sundberg.

– Jag önskar att jag hade kunde säga att jag ser en vändning, men det finns ingenting som pekar på det tyvärr. Det flödar verkligen in nya uppsagda varje vecka.

Men precis som TSL har TRR har strukturer för att ställa om organisationen snabbt för att kunna ta emot fler när det behövs och det har skett många nyrekryteringar den senaste tiden.

Hittills i år har 25 500 tjänstemän varslats, vilket är 2 500 fler än förra året. De branscher som drabbats hårdast är handel och försäljning som står för 17 procent av varslen. Efter det kommer bygg och anläggning med tio procent.

Därefter kommer teknikkonsulter, från bland annat Ericsson som har haft ett stort varsel under året, och arkitekter.

”Det finns alltid en rörlighet som gör det möjligt att hitta nya ingångar.”

Omställningsstödet hos TRR gäller under två år för de som behöver och via TRR är det många uppsagda som får nya jobb. Av de som avslutas är det 95 procent av tjänstemännen som har hittat ny sysselsättning. Av dem går 80 procent vidare till en tillsvidareanställning och 17 procent till en visstidsanställning. Övriga startar eget eller påbörjar längre studier på vägen till nästa jobb.

Många går tillbaka till ett jobb i branschen som de kommer ifrån, men hos nya arbetsgivare.

– Det finns alltid en rörlighet som gör det möjligt att hitta nya ingångar. När det är så här tufft läge på arbetsmarknaden ser vi en stark ökning av personer som får nya anställningar inom det offentliga. Där är rekryteringsbehoven otroligt stora. Allt ifrån Skatteverket till kriminalvården och gränspolisen, säger Erica Sundberg.

Tidigt med i processen

Hon är stolt över den palett av stöd som TRR har för de som behöver hjälp. Organisationen får oftast signaler från företagen redan innan de har gått ut med att de behöver varsla, och får under processen ofta komma och berätta om det stöd berörda medarbetare kan få.

Det gör att TRR får en grund för sin vägledning och kan förbereda sig och ta reda på vilka kompetenser det handlar om att matcha mot arbetsgivare med rekryteringsbehov.

– Vi delar gärna med oss av vår statistik för att ge de uppsagda lite framtidstro och försöker ligga nära för att vara lite steget före för att möta de tjänstemän som tar del av vårt stöd, säger Erica Sundberg.