DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Kraftig ökning av arbetslöshet bland akademiker

Bild: Mostphotos

Arbetslösheten bland akademiker har ökat med 38 procent på ett år. Bland vissa förbund har arbetslösheten till och med mer än fördubblats. "Det är en väldigt tydlig lågkonjunktur även bland akademiker”, säger Alexandra Oljans Ahlin på Akademikernas a-kassa i ett pressmeddelande.

− Alla förbund som vi kan mäta arbetslösheten för har nu fler arbetslösa medlemmar som får a-kassa, fler har helt enkelt haft nytta av den trygghet som a-kassan ger. Jämför man med arbetslösheten för hela landet är arbetslösheten dock fortfarande låg bland akademiker, förutom bland arkitekterna. De sticker ut, 6,1 procent av deras medlemmar får a-kassa, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, i ett pressmeddelande.

Bland Sveriges arkitekters medlemmar går andelen arbetslösa medlemmar från 2,7 till 6,1 procent, men även Sveriges ingenjörer kan se en stor ökning på ett år. I maj fick 0,9 procent av deras medlemmar a-kassa, jämfört med 0,4 procent för ett år sedan. Sammantaget är ökningen av arbetslösa medlemmar i Akademikernas a-kassa 38 procent jämfört med maj 2023.

− När vi tittar tillbaka 10 år så har vi, förutom under pandemin, aldrig haft så här många arbetslösa medlemmar, det är en väldigt tydlig lågkonjunktur även bland akademiker, säger Alexandra Oljans Ahlin.

Pressmeddelande: Fördubblad arbetslöshet bland akademikerförbunden