DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nu utökas vårdkonflikten – fler ut i strejk

Demonstrationer vid Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg i början av juni. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu utökas den pågående vårdkonflikten.

Ytterligare 1 300 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, tas ut i strejk samtidigt som en lösning på konflikten ser avlägsen ut.

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk.

Sedan förra veckan är cirka 2 000 personer uttagna i strejk. Strejken utvidgas nu med ytterligare 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Fler regioner

Bland annat drabbas Region Värmland och sjukvårdsrådgivningen i tre regioner. Tidigare hade förbundet även varslat om strejk i Region Västmanland, men det drogs tillbaka efter lokala förhandlingar.

Den utökade strejken påverkar även ett antal vårdcentraler, bland annat i Malmö och Lund. Regionen bedömer att åtgärderna där är samhällsfarliga och kräver att facket avbryter strejken.

"Vi ser att Vårdförbundets strejk kommer att drabba allmänheten genom att diagnoser och behandlingar försenas med stora risker för allvarliga vårdskador", säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne, i en kommentar.

"Inte läge för bud"

En lösning ser dock inte ut att vara inom räckhåll. Enligt medlaren Gunilla Runnquist är det just nu inte läge för något bud som båda parter kan acceptera.

"Medlarna fortsätter sina överläggningar med parterna i syfte att komma framåt mot ett avtal", skriver hon i ett sms till TT.

Vårdförbundet menar att det framför allt är kravet på förkortad arbetstid som motparten har svårt att acceptera. SKR hävdar å sin sida att Vårdförbundet avvisat alla förslag från dem och medlarna.