DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Trots det oroliga läget – många bolag nyanställer

Genrebild. Bild: Mostphotos

Även om uppsägningarna ökar och ränteläget fortfarande är högt finns det ljusglimtar i det svenska näringslivet, rapporterar Sydsvenskan.

Sveriges företagare betalade tillsammans in över 700 miljarder kronor i arbetsgivaravgifter under förra året. Det är en ökning med sju procent jämfört med året innan, visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna som Sydsvenskan rapporterar om.

– En förklaring till ökningen är att det har tillkommit fler nya företag som betalar ut lön. En annan anledning är att lönerna ökat generellt år efter år, och därmed arbetsgivaravgiften som ska betalas. En tredje förklaring är att de som hade arbete jobbade mer. Ytterligare förklaringar kan vara att befolkningen ökat och att fler har kommit i arbete i form av nyanställningar, säger Karl Stjerna, vd för Syna, till tidningen.

Ett av de bolag som under förra året både ökade sin försäljning och antalet medarbetare är kamerabolaget Axis Communications som har sitt huvudkontor i Lund.

– Globalt ökade vi personalstyrkan med cirka 500 personer, varav de flesta i Sverige. Därtill har vi också många studenter som har visstidsanställning, till exempel sommarjobb. Så att vi har ökade kostnader för arbetsgivaravgifter beror främst på vår tillväxt, säger Björn Hallerborn, kommunikationschef på Axis, till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: Skatterna avslöjar: Här är de skånska bolagen som nyanställer mest