DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Kommunal varslar om strejk

Kommunal varslar om strejk. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbete (TT)

LO-facket Kommunal varslar om strejk sedan förhandlingarna om ett nytt avtal med motparten Sveriges kommuner och regioner (SKR) bröt samman i fredags.

Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess. Varslet innebär också en nyanställningsblockad samt mer- och övertidsblockad.

"En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera", säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ett skriftlighetskrav vid lönesättning och förändringar av dygnsviloreglerna.

Strejkvarslen berör anställda i kommuner, regioner och företag kopplade till arbetsgivarorganisationen Sobona. Totalt arbetar runt 550 000 personer på avtalsområdena.

– Vi föreslår inte några försämringar av reglerna om dygnsvila. Det vi föreslår är att exempelvis räddningstjänsten ska kunna göra undantag från reglerna om dygnsvila för att genomföra vissa övningar och utbildningar utan att behöva söka dispens för det. Vi föreslår även en generell översyn av arbetstidsreglerna som helhet samt en utvärdering av dispensförfarandet, sa John Nilsson, Sobonas förhandlingschef, i en kommentar för den femte april.

Pressmeddelande Sobona: Kommentar kring avtalsrörelsen med Kommunal