DE SVENSKA LÖNERNA

Reallönen vänder – efter två år på minus

Vändpunkt för reallönen, enligt Medlingsinstitutet. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

De så kallade reallönerna – det vill säga löneökningen efter justering för inflationen – slutade falla i september, enligt Medlingsinstitutets beräkningar.

Åtminstone om man blundar för bolånesmällen.

Det är ett trendbrott efter det att inflationschocken under två år tid tryckt upp inflationen betydligt högre än vad lönerna i Sverige har höjts.

"För första gången på två år minskar inte längre reallönerna i Sverige", konstaterar institutet i ett pressmeddelande.

Enligt Medlingsinstitutet tyder de första beräkningarna på att den nominella löneökningen i september blev 4,1 procent. När de beräknar reallönen jämför de denna löneökning med KPIF-inflationen, som i september låg på 4,0 procent.

Men räknar man in räntechocken för hushåll med bolån är det en bit kvar till vändpunkten. Inflationen inklusive ränteeffekterna, den så kallade KPI-inflationen, låg i september på 6,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"Efter två år med negativ utveckling minskar inte längre reallönerna i Sverige. Åtminstone om man med reallön avser mängden varor och tjänster som lönen räcker till. Lägger man till bolån i beräkningen är det dock fortfarande så att räntehöjningarna minskat köpkraften för många löntagare", skriver Petter Hällberg, makroekonom på Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Joakim Goksör/TT