DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Prognos: 40 000 fler arbetslösa nästa år

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Sysselsättningen minskar och arbetslösheten ökar, enligt nya siffror från SCB. Nästa år väntas antalet arbetslösa öka med nästan 40 000. ”Det är ett skifte”, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Han framhåller att under regeringens första år har arbetsmarknaden fortfarande gått starkt, trots lågkonjunkturen. Men nu sker ett dystert trendbrott.

Under tredje kvartalet vänder arbetslösheten upp till 7,8 procent, från 7,5 procent under andra kvartalet. Samtidigt minskar sysselsättningsgraden något till 69,5 procent.

Enligt regeringens prognos kan arbetslösheten stiga till 8,2 procent nästa år. Det innebär nästan 40 000 fler arbetslösa.

Inga nya åtgärder

Även antalet lediga jobb minskar och företagens anställningsplaner faller. För första gången på flera år är det fler företag som väntas minska personalstyrkan än som planerar nyanställningar.

Den negativa arbetsmarknadsutvecklingen är särskilt tydlig bland utrikes födda kvinnor, konstaterar Johan Pehrson.

Men några nya åtgärder har han inte på gång. På den fronten hänvisar Pehrson till att inflationen måste bekämpas med en stram budget och att det redan finns satsningar i budgeten för 2024 för att hantera lågkonjunkturens effekter.

– Vi har ju tagit höjd för det här och satsar på arbetslinjen och utbildningslinjen, inte minst vuxenutbildningen växer ju med hela 25 procent nästa år – för att möta den här situationen, säger han.

Vill utbilda bort

Han utesluter dock inte ytterligare åtgärder om läget blir värre än de prognoser som regeringen har presenterat.

– Det är klart att det kan bara utbildas bort och se till att det alltid lönar sig bättre att arbeta. Det är vägen. Men vi utesluter ingenting och budgetarbetet pågår ju som bekant ständigt, både inför vårändringsbudget och höstbudget. Men det är ingenting jag har något att säga om i dag.

Hur det går avgörs i slutändan av hur det som Pehrson beskriver som en ekonomisk kris utvecklar sig.

– Så fort den (krisen) är utbankad vad gäller inflationen kommer arbetsmarknaden att återhämta sig.

Joakim Goksör/TT

Anja Haglund/TT