FRAMTIDENS PENSIONER

Nu slopas straffskatten för äldre som vill jobba – ”Äntligen”

”Vi behöver fler som arbetar och att en kontraproduktiv regel som den här äntligen tas bort är bara att välkomna”, säger pensionsexperten Ingvar Backle. Bild: Stefan Tell, Mostphotos

I förra veckan kom ett efterlängtat besked. En regel som ingen vill ha och som har hindrat äldre att arbeta ska tas bort. ”Äntligen”, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv.

Pensionärer som vill återgå till att jobba i någon form kan nu frysa sin tjänstepension och slippa en skattesmäll. Det har den nya utökade Pensionsgruppen beslutat.

– Äntligen! Nu får vi bort ett viktigt och stort hinder att få människor att återinträda på arbetsmarknaden efter att de har börjat lyfta sin tjänstepension, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv.

Eftersom medellivslängden stiger uppmuntras vi att arbeta allt längre upp i åren för att arbetsgivare ska behålla personal längre och för att vi ska fortsätta att bidra till samhället och välfärden.

Samtidigt har det länge funnits ett regelverk som har arbetat i motsatt riktning. Den som har börjat lyfta sin tjänstepension och som har velat återgå i arbete eller ta uppdrag har hotats av en skattesmäll. Det har nämligen inte gått att pausa tjänstepensionen.

Eftersom så mycket går bort i skatt när inkomsten läggs ovanpå pensionen har många pensionärer som kan och vill jobba valt att inte göra det. De har tyckt att det inte är någon idé.

– Folk blir förbannade. Med rätta. De vill själva bestämma när och hur de tar ut sin tjänstepension – pengar som de har jobbat ihop under sitt yrkesliv, uttryckte Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, när han kommenterade regeln i en tidigare artikel i Tidningen Näringslivet.

Frågan om att ändra reglerna väcktes för många år sedan men inget har hänt. Förrän nu.

Under den nya utökade Pensionsgruppens första möte fattades beslutet att regeln ska tas bort. Målet är att ändringen ska träda i kraft den 1 januari 2025. Arbetsmarknadens parter har under många år uppvaktat lagstiftare, politiker och skattemyndigheten om att få till denna ändring, konstaterar Ingvar Backle.

I och med ändringen försvinner argumentet som många som har velat återinträda på arbetsmarknaden har mött från sin omgivning: ”Varför ska du börja arbeta, du får ju bara skatta bort det mesta”, poängterar han.

– Det är ett argument som säkert har fått många att avstå från att börja arbeta igen. Vi behöver fler som arbetar och att en kontraproduktiv regel som den här äntligen tas bort är bara att välkomna.