BOMARKNADEN

Ny rapport: Så har arbetsmarknaden påverkats av misslyckad bostadspolitik

Bild: Ali Lorestani/TT

Arbetsmarknad och segregation har påverkats av decennier av en misslyckad bostadspolitik. Det konstaterar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i en ny rapport skriven för Ratio.

– Prisutvecklingen på bostäder i den starkare delen av landet har lett till oro för en prisbubbla, vilket fått många att förespråka en återgång till det reglerade och subventionerade bostadsbyggande som dominerade 1942 till 1993. En sådan återgång skulle kunna få riktigt negativa konsekvenser, både statsfinansiellt och för landets fortsatta tillväxtförutsättningar, sett till den empiri jag analyserat i den här rapporten, säger Jan Jörnmark i ett pressmeddelande från Ratio.

Jan Jörnmark Bild: Pressbild

Han har för Ratios räkning skrivit rapporten ”Rätt (?) bostäder på fel platser”. I rapporten konstaterar han att bostäder under åren 1942-1993 inte byggdes på platser där det finns jobbtillfällen. Det ger konsekvenser än i dag.

– Från den misslyckade bostadspolitiken följer alltså även spår till dagsaktuella debatter om såväl stad-och-land-konflikt som inkomstskillnader, säger Jan Jörnmark.

Pressmeddelande: Ny rapport: Därför har det länge byggts på fel orter och i fel lägen – med konsekvenser för jobb, pendling och segregation