DET NYA ARBETSLIVET

Allt fler svenskar vill frilansa – och öka lönen

Bild: Mostphotos

Allt fler svenskar söker uppdrag på sidan av och en hög lön är just nu prioriterat när de söker nya jobb, visar en ny undersökning.

Intresset för att bli frilansare växer över hela Sverige, enligt en mätning av Cool Company. Under årets första fem månader registrerade sig 63 procent fler för att frilansa, jämfört med samma period förra året.

Gotland är det län med störst procentuell ökning. Där har 300 procent fler registrerat sig för att kunna frilansa utan att starta företag mellan januari och maj 2023.

– Det ökade intresset för att frilansa vid sidan av är stort, och vi ser en rejäl tillströmning som registrerar sig för att kunna fakturera utan företag när man hittar uppdrag. En förklaring är de stigande kostnaderna för hushållen, både genom högre priser i mataffären och stigande räntor, säger Matilda Backelle, kommunikationsansvarig på Cool Company, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Frilansintresset ökar i Sveriges alla län – Hela 63 procent fler aspirerar som frilansare under 2023 jämfört med 2022