AVTALSRÖRELSE

Strejk på Ringhals svår att stoppa

Förhandlingar som gått i baklås har fått Transport att varsla om strejk, bland annat på Ringhals kärnkraftverk. Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Ekonomi (TT)

Skyddsvakter på Ringhals kärnkraftverk hotar att gå ut i strejk.

Arbetsgivaren försöker bromsa strejken, men har ingen laglig rätt att förbjuda den, ens om de anser den samhällsfarlig. I Sverige saknas lagstiftning om stridsåtgärder kring skyddsobjekt.

Hotet från Transportarbetareförbundet om att ta ut skyddsvakter vid Ringhals kärnkraftverk i strejk från 7 juli har väckt oro i kärnkraftsbranschen.

Vakternas arbetsgivare Avarn Security har ansökt om dispens så att vakter som varslats får arbeta på kärnkraftverket fram till den 18 juli. Jonas Stenmo, Almegas chefsjurist, har i sin tur lämnat in en formell protest mot strejken och bedömt den som samhällsfarlig.

Kan inte förhindra strejk

Trots protester kan arbetsgivaren inte förbjuda strejk ens vid ett kärnkraftverk. Medan de flesta länder har en lagstiftning kring stridsåtgärder vid skyddsobjekt, saknas en sådan i Sverige, enligt Birgitta Nyström, professor i civilrätt med inriktning arbetsrätt vid Lunds universitet.

I stället är tilltron till arbetsmarknadens parter och deras förmåga att lösa konflikter djupt förankrad i den svenska modellen och Saltsjöbadsavtalen.

– Så länge parterna visar att de tar ansvar så att stridsåtgärderna inte blir samhällsfarliga, ingriper inte staten, säger Birgitta Nyström till TT.

"Svårt bedöma samhällsfara"

Ett annat skäl till att en lag för detta saknas är svårigheten att ringa in de yrken där strejk kan innebära en fara.

– Om exempelvis brandmän eller sjuksköterskor strejkar i flera veckor kan det utgöra en samhällsfara. Det måste bedömas från fall till fall, säger Birgitta Nyström.

I Saltsjöbadsavtalen 1938 införde arbetsgivare och fack rätt att begära förhandling om motparten varslar om stridsåtgärder som bedöms samhällsfarliga. Kommer parterna ändå inte överens får de snabbt tillsätta en förhandlingsnämnd, som kan gå in och avgöra saken. Detta gäller dock inte Transportarbetarförbundet, som aldrig skrev under Saltsjöbadsavtalen.

Vad händer då om strejken blir samhällsfarlig?

– I ett skarpt läge kan staten alltid bryta in genom en lagändring som snabbt träder i kraft, säger Birgitta Nyström.

"Vi kommer att skydda anläggningen"

Just vid Ringhals kärnkraftverk sätts kompenserande åtgärder in om skyddsvakter går ut i strejk i juli, uppger Anna Collin, presschef, Ringhals.

– Elproduktion är en samhällsviktig verksamhet. Vi kan inte låta oss styras av den här typen av utspel, säger hon till TT.

Av sekretesskäl kan hon inte tala om vilka åtgärder det rör sig om.

– Omvärldssituationen har gjort att vi stärkt vårt skydd av anläggningen, säger Anna Collin.

Fakta

Transportarbetarförbundet har varslat Säkerhetsföretagen om strejk på Ringhals kärnkraftverk och Sveriges tre största flygplatser.

Förbundets tre förhandlingskrav är: Högre ingångslön, bättre förutsägbarhet i schemaläggning och kompetenstillägg genom ändrat lönesystem.

Fackförbundet hävdar att motparten Säkerhetsföretagen, som är medlemsförbund i Almega, inte ens försöker förhandla vidare.