AVTALSRÖRELSE

Förhandlingschefen om Kommunals strejkhot: ”Respekterar inte märket”

Bild: Pressbild, Mostphotos

Strejkhotet mot de gröna näringarna visar att Kommunal inte accepterar svensk lönenormering, menar Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna Arbetsgivare. ”Det har varit nej på allt”, säger han till TN.

Kommunal varslade i förra veckan om konflikt mot de gröna näringarna med start den 20 juni. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Varslen innefattar dessutom mer- och övertidsblockad och en nyanställnings- och inhyrningsblockad.

Parterna utgår från att följa industrins så kallade märke med en kostnadsram på totalt 7,4 procent över två år. Knäckfrågan är deras olika syn i hur kostnaderna hålls på den nivån. De krav som fackförbundet Kommunal ställer idag kommer att överstiga märket, enligt Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna Arbetsgivare.

– Frågan är om Kommunal kommer att acceptera en lönenormering på svensk arbetsmarknad, säger han till TN.

Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna Arbetsgivare. Bild: Pressbild

Rent konkret handlar det om hur kronor ska fördelas i enlighet med den så kallade insamlingsmodellen för andra året. Den låglönesatsning som industrin har avtalat fram är en central insamlingsmodell där de som tjänar under 28 211 kronor i månaden bidrar till den centrala potten med ett krontal i stället för i procent.

– Vi har accepterat en låglönesatsning med insamlingsmodell för år 1 och 2. I vår värld ska kostnadsökningarna i slutändan landa på 7,4 procent. Nu kan vi konstatera att den insamlingsmodellen för år två slår så högt vilket innebär att måste räkna av de ökade kostnaderna för insamlingsmodellen eller ha annan motvaluta. Det kan vara något i allmänna anställningsvillkor som är värt någonting för att kunna landa i de 7,4 procenten, säger Örjan Lenárd.

Kommunal har dock sagt nej till att diskutera allmänna arbetsvillkor.

– Låt mig vara tydlig: Vi kommer aldrig att vika ner oss, medlemmarna i Kommunal är värda mer, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal, i en kommentar.

Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal. Bild: FREDRIK SANDIN CARLSON

– Det har varit nej på allt. Ju mer valuta man har att förhandla om desto lättare kan man börja en förhandlingsprocess. I stället har vi bara kronor att röra oss med, säger Örjan Lenárd.

Medlingsinstitutet har nu gått in för att medla i tvisten.

– Det är alltid ett misslyckade när parterna inte klara att göra upp frågan själv, säger Örjan Lenárd.

Bollnäs Golfklubb i Norrfly är en av de arbetsgivare som drabbas av strejken. Utan golfbanearbetare och fastighetsskötare kommer det inte finnas tid att underhålla banan.

”Det som hinns med hinns med kan man väl förenklat uttrycka det”, skriver klubben på sin Facebook-sida.

Även Robertsfors golfklubb riskera att drabbas och kan behöva be om hjälp av sina medlemmar för att rädda banan.

− Då måste vi försöka lösa skötseln av banan på annat sätt. Då kan det bli aktuellt att ta hjälp av medlemmar, för gräset växer ju oavsett om folk jobbar eller inte, säger klubbens ordförande Olov Nilsson till Folkbladet.

En strejk riskerar också att slå mot årets sommararbetare, konstaterar Örjan Lenárd.

– Om vi pratar om trädgårdsodling finns det mycket att leverera kring midsommar. Nu när det finns många säsonganställda och det kommer att påverka feriearbetare, säger han.

Gröna Arbetsgivare är dock optimistiska till att parterna hittar en lösning.

– Det måste man vara i det här jobbet. Under alla år har jag aldrig sett ett kollektivavtal som inte har gått i mål. Det är inte en fråga om ”om” utan ”hur”. Men Kommunal respekterar inte märket. Jag har svårt att se hur ideella föreningar som golfklubbar skulle vara redo att betala 8 procent i stället för 7,4 procent, säger han.

Pressmeddelande: Kommunal respekterar inte märket – varslar om strejk

Pressmeddelande: Kommunal varslar om strejk