BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Muf:s ordförande efter strejken: Utred förarlösa tåg

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm gick i veckan ut i en vild strejk. Bild: Johan Jeppsson / TT

Efter lokförarnas vilda strejk i Stockholm tycker Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor att det är dags att utreda möjligheten med förarlösa tåg.

Den tre dagar långa vilda strejken som ställde till med stora bekymmer i Stockholmstrafiken under veckan var idiotisk. Det anser MUF:s ordförande Douglas Thor.

– Det som har hänt är att riktiga arbetare hindrats från att ta sig till jobbet för att personer är ute och strejkar för låtsasjobb som egentligen inte behövs, säger han till Dagens Nyheter.

Nu är det istället hög tid att Region Stockholm kontrar med att utreda möjligheten till förarlösa tåg, vilket vore ett naturligt steg enligt honom.

– Det är ändå i den riktningen som samhället är på väg. Sverige ligger väldigt efter på den fronten. Danmark har till exempel haft förarlösa system i flera år, säger han till tidningen.

En lokförarare som DN kontaktat ser inte förarlösa tåg som realistiskt i Sverige i dagsläget.

– Det kan mycket väl vara så att tågen förr eller senare kommer att gå utan förare. Men om man tittar på Danmarks förarlösa tåg är det som en motsvarighet till tunnelbanan.

Dagens Nyheter: MUF:s lösning på tågkaoset: Förarlösa tåg