DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Pehrson: Arbetslinjen återupprättas

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Nu ska arbetslinjen återupprättas. När Sverige går in i en lågkonjunktur och arbetslösheten väntas öka ska det krävas mer av de arbetslösa. Dessutom ska särskilda satsningar göras för att få ned långtidsarbetslösheten.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson berättar på en pressträff att det ska ställas tuffare krav på arbetslösa framöver.

– Vi ska återupprätta arbetslinjen, säger han, och hänvisar till överenskommelsen mellan partierna i Tidöavtalet.

Det innebar ett större ansvar för individen, förklarar han, och det ska bli mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Det ska framöver ställas högre krav på aktivitet för att få ersättning vid arbetslöshet.

– Vi förstärker också med praktikplatser, säger han.

Han pekar på Sveriges redan höga arbetslöshet och på den lågkonjunktur som nu väntas. Det kommer att göra att ett tufft läge ännu tuffare, enligt Pehrson.

– Vi har inte lyckats pressa ned långtidsarbetslösheten trots goda tider.

Han ser arbetslösheten, och framför allt långtidsarbetslösheten, som kopplad till integrationen. Nu satsar regeringen också på en ny arbetslinje i integrationspolitiken. Flera åtgärder ska kunna kombineras, som utbildning, språksatsningar och etableringsjobb.

Johan Pehrson berättar också att integrationspolitikens målstruktur ska förändras. Politikens mål ska brytas ned i olika delar för att bättre kunna följas upp, förklarar han.

Johanna Cederblad/TT