FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Resenärer förlåtande mot SAS

Ebba Wirén och Emilia Chavanne hade hört om strejken när de skulle boka sin resa till Malaga i Spanien och valde därför att åka med ett annat flygbolag. Bild: Magnus Andersson/TT

Ekonomi (TT)

Många resenärer valde bort SAS under strejken av rädslan för att bli strandsatta. Nu när SAS och pilotfacken kommit överens är flera av dem förlåtande.

– Mitt förtroende för SAS är inte sämre än vanligt, säger Pia Ridgeway.

När SAS-planen slutade lyfta efter att deras piloter gick ut i strejk den 29 juni valde många svenskar bort resebolaget när det var dags att planera nästa resa. Men nu ser de som TT pratar med på Arlanda ingen anledning till bojkott.

Vännerna Emilia Chavanne och Ebba Wirén kände till strejken när de skulle boka sin resa till Spanien och valde därför ett annat flygbolag.

– Om situationen löser sig nu så kan jag absolut tänka mig att åka med SAS i framtiden, säger Emilia Chavanne.

– Man undviker nog det bara för stunden för att undvika problem, säger Ebba Wirén.

Ulrika Hedin som är på väg till Italien tänker likadant.

– Jag kan definitivt tänka mig att flyga med SAS i framtiden. Det är ju klart att det påverkar förtroendet, men jag tror inte det är något man kommer tänka på när man bokar nästa gång, säger hon.

Väljer annat flygbolag

Hon tycker att det är dåligt att det tagit flera veckor innan SAS och pilotfacken fick till en överenskommelse. Hon tror dock att en sådan här strejk skulle kunnat drabba vilket flygbolag som helst.

– Jag var väldigt glad att vi bokade med Norwegian nu. Men det här är ju något som skulle kunna hända dem också.

Pia Ridgeway anser att det tidigare varit struligt att resa med SAS och hon tycker därför att förtroendet inte har förändrats efter strejken.

– Mitt förtroende för SAS är inte sämre än vanligt. Men det har nog aldrig varit på topp, säger hon.

Tidtabellen avgör

Martin Strand och hans fru valde också bort SAS när de skulle boka sin hemresa till Finland. När han väljer flyg är det viktigaste att planen går som de ska.

– För mig handlar det mest om hur tidtabellerna ser ut. Jag har flugit mycket med SAS förut och kommer göra det i framtiden också.

Alexzandra Persson/TT

Ulrika Hedin tycker att det är dåligt att det tagit flera veckor innan SAS och pilotfacken fick till en överenskommelse. Bild: Magnus Andersson/TT
Pia Ridgeway har tidigare erfarenheter av strul när hon åkt med SAS och brukar därför åka med ett annat flygbolag. Bild: Magnus Andersson/TT
För Martin Strand är tidtabellerna det som avgör vilket flygbolag han väljer att resa med. Bild: Magnus Andersson/TT