AVTALSRÖRELSE

Ovanligt tufft läge inför avtalsrörelsen

Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Ökade energikostnader, pandemi och krig. Inför kommande avtalsrörelse är ovissheten just nu ovanligt stor.

– Jag kan inte komma ihåg – så länge jag har förhandlat inom industrin sedan början av 2000-talet – att det varit så osäkert som det är nu, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna till TT, och fortsätter:

– Jag tror att det finns en risk för att det blir tufft.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson håller med.

– Ovanligt svårspått måste jag nog säga.

Dubbelchock för företag

Snart är det dags. Den 31 mars 2023 ska det nya riktmärket vara på plats. Industriavtalet berör direkt miljontals svenska löntagare, och har sedan 1990-talet fungerat som ett riktmärke för löneökningarna i de flesta avtal på den svenska arbetsmarknaden.

Men förhandlingar kommer att pågå i skuggan av postpandemi och krig, höjda energi- och råvarupriser, förseningar av insatsvaror från Kina samt stigande inflation och räntor samt en dyster utveckling i amerikansk ekonomi.

En "dubbelchock" för svenska företag, om man får tro industriarbetsgivarna.

– Vi förstår ju också att det är tufft för de anställda i det här läget vi är. Men det är tufft även för företaget som har ett enormt kostnadstryck, säger Per Hidesten.

– Det är en besvärlig situation för alla.

"Återstår att se"

Men företagen målar i allt för dystra färger inför förhandlingsstart – om man får tro den fackliga sidan.

– Svenska företag har ju stärkt sin konkurrenskraft sedan 2018 så vi har en god utgångsposition och vi kan ta lite ökade kostnader för löner, det finns utrymme för det. Det är vår bedömning, säger IF Metalls Marie Nilsson – som anser att svenska industriföretag gått väldigt bra och "inte har drabbats särskilt hårt av Ukrainakrisen".

TT: Överdriver arbetstagarparten nuläget, menar du?

– Man kan ironisera och raljera över det här … Det är självklart så här att det är en pjäs som ska spelas. Vi har våra roller, och det börjar ju nu.

Nivån kommer att bli den huvudsakliga stötestenen, tror Marie Nilsson som ser att reallöneökningen för innevarande nivå redan är körd.

– 2023 … Det återstår att se.

Anna Karolina Eriksson/TT