KRIGET I UKRAINA

Id-kontroller får vänta efter kritik

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att planerna på id-kontroller för resande över bland annat Öresundsbron får vänta efter kritik. Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm/TT

Politik (TT)

Regeringen väntar med planerna på att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg in i Sverige. Kritiken mot det förslag som lagts har varit bred och invändningarna många.

Inte minst har det handlat om risk för negativ inverkan på pendlingen över Öresund.

– Id-kontrollerna får vänta, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Regeringen skickade nyligen ut ett förslag på remiss om att regeringen, genom ett bemyndigande från riksdagen, skulle få möjlighet att införa id-kontroller för personer som kommer landvägen till Sverige. Det kan handla om tåg, buss eller bil, till exempel över Öresundsbron.

Som 2015

Kontroller av samma typ infördes under flyktingströmmen 2015 och skälen för det nu aktuella förslaget är flykten av miljoner människor från Ukraina.

Planen var att lagändringen som skulle öppna för det igen skulle vara klubbad och klar den 8 april. Så blir det inte.

– Det finns många synpunkter och oro över hur det skulle påverka pendlingstrafiken över Öresund, anger Tomas Eneroth som några av skälen till att vänta med att gå vidare till riksdagen.

Han säger att det inte nu går att ge något besked om hur länge regeringen avser att vänta. Migrationsminister Anders Ygeman (S) har flera gånger sagt att han bedömer att id-kontroller kommer att införas.

Vill veta

Regeringen har understrukit angett att man vill ha veta vilka som är på väg till Sverige, inte minst för att myndigheterna ska vara förberedda om det kommer många barn.

Eneroth framhåller att det, utifrån ett tidigare förslag, blir obligatoriska id-kontroller för passagerare på båtar till Sverige från den 28 mars. Det är också den vägen de allra flesta som flyr från Ukraina hittills har kommit.

Lars Larsson/TT