DEN SVENSKA SÄKERHETEN

MALMÖ 2022-03-14 Totalförsvarets plikt- och prövningsverk (TPPV) på Norra Vallgatan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Så ser rollfördelningen på arbetsmarknaden ut vid krig

Vad innebär det att vara krigsplacerad? Dagens Nyheter har intervjuat Marika Ericson, biträdande prefekt vid institutionen för statsvetenskap och juridik på Försvarshögskolan, om hur Sveriges försvar bemannas i händelse av krig.

Marika Ericson förklarar att en krigsplacering kan delas ut av tre aktörer: Försvarsmakten, en myndighet eller en annan organisation som ryms inom ramarna för totalförsvaret.

– Förutom att du kan bli krigsplacerad vid din ordinarie arbetsplats kan du även bli placerad på en annan. Vid höjd beredskap kan regeringen ändra myndighetsstrukturer och flytta över personal från en myndighet till en annan där deras kompetens behövs mer för tillfället, säger Marika Ericson.

För den som genomfört värnplikten gäller att man mellan 19 och 47 år kan bli krigsplacerad inom Försvarsmakten och arbeta med de uppgifter man är utbildad för. s

Det är dock den allmänna tjänsteplikten som omfattar flest personer och rör verksamheter som är särskilt viktiga inom totalförsvaret.

– Om man skrivit ett avtal med en frivillig försvarsorganisation kan man komma att tjänstgöra det, men det kan även vara att man stannar kvar vid sitt ordinarie arbete, men att man då gör det under plikt. För de som inte har en tydlig uppgift, till exempel om man är arbetslös, kan man under den allmänna tjänsteplikten få arbetsuppgifter av en myndighet, förklarar Marika Ericson.

Dagens Nyheter: Experten: Så bemannas totalförsvaret i Sverige.