Ny rapport: Fritidsskador ger stor sjukfrånvaro

Skador som uppstår på fritiden är en av de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro från jobbet. Det konstaterar Afa Försäkring i en ny rapport.

– År 2019 och 2020 var skador vid olycksfall på fritiden den näst vanligaste orsaken till kortvarig sjukfrånvaro för män, och för kvinnor var det den fjärde vanligaste orsaken. Det var den tredje vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro för både män och kvinnor, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

Hon poängterar att sjukfrånvaro delvis beror på vilka yrkesuppgifter den skadade har.

– För män i kollektivet arbetare i privat sektor har yrkesgrupperna byggnadsträarbetare och träindustriarbete högst risk att drabbas av kortvarig sjukfrånvaro. För kvinnor är risken högst för yrkesgrupperna metall- och övrigt industriellt arbete och godshanterings- och lagerarbete, m.m.

Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.

– Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken utgör även beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, säger Elin Henriksen.

Pressmeddelande: Ny rapport: Skador på grund av olyckor på fritiden orsakar sjukfrånvaro för många