Pendlare över Öresund ska räknas på nytt sätt

Antalet pendlare över Öresund har varit nästan konstant de senaste åren. Arkivfoto: Johan Nilsson Bild: Johan Nilsson/TT

Öresundsintegration (TT)

18 200 arbetspendlar dagligen över Öresund. Nu ska det bli lättare för myndigheterna att hålla koll på resenärerna, tack vare en ny lösning för att få fram mera detaljerad pendlarstatistik.

Sedan 2015 har det varit problem med att räkna antalet arbetspendlare på grund av att svensk och dansk lagstiftning inte har varit kompatibla. Men nu har Region Skåne och Danmarks Statistik hittat en lösning för att få fram mera detaljerad pendlarstatistik.

Ny preliminär statistik visar att 2020 var det 18 200 personer som dagligen arbetspendlade över Öresund. 15 300 av dem bodde i Sverige och arbetade i Danmark. Nästan 2 900 danskar pendlade till Skåne.

Coronapandemin tycks inte påverkat pendlingen nämnvärt, 2019-2020 var den totala pendlingen nästan konstant. Strömmen från Sverige till Danmark gick ned med 350 personer medan antalet danskar som jobbade i Sverige under samma period växte med 150 personer. I jämförelse med statistiken från 2015 är förändringen liten, en nivå som bestått ända sedan 2012, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Pendlingen tog fart i samband med Öresundsbrons öppnande 2000 och tio år senare bodde och jobbade 20 000 personer på olika sidor av sundet. Men arbetspendlingen drabbades av flera motgångar och antalet pendlare sjönk.

Jan Samuelsson/TT