KOMPETENSKRISEN

Brist på produktionspersonal kan bromsa tillväxten

Bild: Adam Ihse/TT

Kompetensförsörjningen är fortsatt ansträngd inom trä- och möbelindustrin. Branschen oroas över av bristen på kvalificerad personal ska bli ett tillväxthinder, enligt ett pressmeddelande från Trä- och möbelföretagen.

Efter pandemin har framtidstron återvänt till trä- och möbelindustrin. Under 2021 rekryterades 3 500 personer till branschen och i år spår företagen ett fortsatt stort rekryteringsbehov. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen.

– Hälften av företagen uppger att det är svårt eller mycket svårt att hitta produktionspersonal. Brister i erfarenhet, attityd och utbildning anges som de största skälen till svårigheten med att rekrytera. Många företag har också uppfattat att bristen på relevanta gymnasie- och vuxenutbildningar som ett stort hinder. Detta är ett problem som har uppmärksammats i allt bredare kretsar under de senaste åren och utgör idag ett tillväxthinder för stora delar av näringslivet, säger Henrik Smedmark, kompetensförsörjningsexpert på TMF, i pressmeddelandet.

TMF: TMF:s Rekryteringsrapport 2021: Hälften av företagen uppger att det är svårt att hitta produktionspersonal - kompetensförsörjningen fortsatt ansträngd inom trä- och möbelindustrin, trots framtidsoptimism