FACKENS FRAMTID

LO satsar rekordmycket på S inför valet

LO:s ordförande Susanna Gideonsson till vänster och statsminister Magdalena Andersson till höger efter ett tal på LO:s kongress i Folkets Hus i Stockholm i december. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

LO har valt att satsa 30 miljoner på att kampanja för Socialdemokraterna – men stödet är inte gratis. Det finns en rad krav som LO vill få igenom.

Förutom tillskottet av pengar ska LO bidra med att ringa en halv miljon samtal till deras medlemmar och hålla utbildningar över hela landet, till stöttning för S.

– Sammantaget blir det mer omfattande än den historiska satsningen 2018 som visade sig bidra till flera procents stöd till Socialdemokraterna, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO på en pressträff.

Stödet kommer inte utan en kravlista. LO ställer vill att S ska stoppa privatiseringar i sjukvård och skola, stärka vård och omsorg, slopa karensavdraget, höja ersättningen vid arbetslöshet, ha ett tydligt mål om full sysselsättning och en rättviseskatt för de med inkomster över en miljon kronor, med mera.

TT: Hur ser du på att ni gör den här kampanjen när många av era medlemmar inte sympatiserar med S?

– En majoritet röstar på Socialdemokraterna och allt fler kommer tillbaka till Socialdemokraterna. Det här är frågor som är viktiga för våra medlemmar, säger Susanna Gideonsson.

I SCB:s stora partisympatiundersökning som gjordes i november förra året hade Socialdemokraterna 38,8 procent av de LO-anslutnas sympatier. Det var en ökning med 3,7 procentenheter från majmätningen. Även Sverigedemokraterna ökade bland de LO-ansluta med 1,3 procentenheter till 27,1 procent.

Tea Oscarsson/TT