CORONARESTRIKTIONERNA

1 300 avbokningar med nya restriktionerna – "Kan få ställa in helt"

Gillet 6 har sålt 700 biljetter till juldagens hemvändarkväll men just nu hänger den väldigt löst, enligt Niklas Hellstrand, Gillet 6. Bild: Jocke Frisk

Ilska och uppgivenhet är företagens reaktioner på att de senaste restriktionerna kommer med så kort varsel före jul. Liksom tidigare under pandemin drabbas restaurangbranschen hårt. ”Alla mår redan skit i den här branschen”, säger Niklas Hellstrand som driver restaurang Gillet 6.

– Framförhållningen är alldeles för kort. Det går inte att arbeta så här. Jag önskar att vi hade fått veta lite tidigare att julen inte kommer att vara normal. Nu har vi tappat den här julen och sedan kommer vi att fortsätta att tappa i flera led, säger Niklas Hellstrand, delägare på restaurang Gillet 6 i Sala.

Det är befängt att stödet inte finns på plats för de här restriktionerna slår ännu hårdare än förra året.

Efter restriktionerna den 1 dec aviserade regeringen ytterligare restriktioner enligt en trefasplan, men en vecka senare frångicks den när helt nya restriktioner införs, konstaterar han. Han är dessutom starkt kritisk till att det inte finns stöd på plats när så många restriktioner införs.

– Det är befängt att stödet inte finns på plats för de här restriktionerna slår ännu hårdare än förra året. Korttidspermitteringen är inte aktiv och hyresstödet finns inte. Omställningsstödet är aktiverat men fungerar inte för alla.

1 300 avbokade julbord

Bufferten som restaurangen normalt bygger upp under julmånaden behövs för att klara av den lugnare perioden januari-februari. I stället har 1 300 julbord avbokats på grund av restriktionerna som kom den 1 december.

– Förlusten närmar sig två miljoner nu i december. Vi har 100 procent av kostnaderna och 10 procent av omsättningen. Personalens löner måste fortfarande betalas och vår hyra är uppe på normalnivå igen eftersom allt säger att det ska vara normalt nu. Förutom restriktionerna…

"Vår omsättning halveras direkt och sedan lär vi ha en fortsatt låg period åtminstone fram till mitten av mars”, säger Per Virving. Bild: Sören Andersson

Gillet 6 har sålt 700 biljetter till juldagens hemvändarkväll men just nu hänger den väldigt löst, enligt Niklas Hellstrand.

– Vi hade hoppats på lite normal omsättning på juldagen, men nu tror vi att folk kommer att stanna hemma. Vi hade förväntat oss runt 1 300 besökare men enligt restriktionerna kan vi ta emot högst 200 personer och risken är att det ändå kommer så få att vi måste ställa in helt.

Mental utmattning

Samtidigt går det inte att ”trolla bort” kostnaderna på de få dagar som återstår. Även om restaurangen får in 10–20 procent av intäkterna från en normal kväll så har den en personalstyrka för att klara av 80–90 procent.

– När vår personal frågar om de ska jobba på juldagen kan jag ju inte hänga på svaret fram till julafton. Vi hade tänkt ha öppet även på nyårsafton men det har vi bestämt oss för att boka av. Det är ingen idé att göra några evenemang för det är för stor risk i det nu.

Restaurangbranschen lider av mental utmattning, förklarar Niklas Hellstrand.

– Alla mår redan skit i den här branschen och så har det varit länge nu. Många av oss klarar inte av den här ryckigheten. Vår personal mår dåligt och vi som ägare mår dåligt.

En tröst i sammanhanget är ändå att kyrkan i Sala efter de första restriktionerna i december gick in och köpte de matvaror som blev över för Gillet 6 när så många julbord ställdes in. Kyrkan samordnar sedan med Stadsmissionen och Frälsningsarmén i Sala så att den kommer behövande tillgodo.

– Det är jättebra, säger Niklas Hellstrand.

Halverad omsättning

För företaget Scenteknik som levererar ljud och ljus vid evenemang innebär de nya restriktionerna att många av de jobb som företaget normalt gör, det vill säga möten med hundratals personer, kommer att ställas in.

Vd:n Per Virving vill inte klandra regeringen för allt, men är samtidigt fundersam på om det var nödvändigt att komma med nya restriktionerna så nära jul.

– Vår omsättning halveras direkt och sedan lär vi ha en fortsatt låg period åtminstone fram till mitten av mars. Då hoppas jag att den här nedgången släpper, när det blir varmare och smittspridningen förhoppningsvis dämpas, säger han.

Just nu styrs verksamheten helt av restriktionerna, berättar han. Även om vissa saker fortfarande är tillåtna är många kunder oroliga för att stå värd för något som teoretiskt skulle kunna bli ett superspridarevent.

Vi är inte robotar som kan anpassa oss hur som helst.

Förutom den ekonomiska aspekten är det svårt att lägga kraft på att planera nya projekt när det inte går att veta vad som händer nästa vecka, konstaterar han.

– Det gjorde vi i början av pandemin men nu börjar energin ta slut. Varje bakslag är mentalt jobbigt men ingenting förvånar mig längre. Det är lite uppgivet.

Samtidigt har hösten varit mycket hektisk. Efter sommaren vände omsättningen från 40 till 150 procent på två veckor och företaget har stundtals till och med tvingats säga nej till jobb.

– Hela hösten har varit ett inferno av extremt mycket att göra, korta puckar och personalbrist. Ledtiderna har varit en tredjedel av vad de är normalt.

Hur tacklar ni de här kraftiga svängningarna?

– Vi är inte robotar som kan anpassa oss hur som helst. Det är krävande men vi försöker att ta dagen som den kommer. Vi lägger ju ner vår själ i de här jobben men det orkar vi inte så länge till. Eftersom restriktioner kan komma med kort varsel vet vi aldrig vad som kan hända, säger Per Virving.