DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Knepen som ger dig nytt jobb – efter 50

Bild: Claudio Bresciani / TT

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. ”Arbetsgivare ser seniorer som oerhört värdefulla; man behöver inte lära upp dem, de är lojala, flexibla och har en hög närvaro på jobbet”, säger Carina Lindfelt, Svenskt Näringsliv, till Aftonbladet.

Det finns idag ett överdrivet fokus på ålder och yta vilket skapar negativ attityd till åldrande på arbetsmarknaden. Men det är en förlegad och felaktig bild. Faktum är att seniorer är högt eftertraktade bland arbetsgivare, menar bland annat Svensk Näringsliv och TRR, enligt Aftonbladet.

- Efterfrågan på gedigen erfarenhet är stor - och har faktiskt varit det under lång tid. Arbetsgivare ser seniorer som oerhört värdefulla; man behöver inte lära upp dem, de är lojala, flexibla och har en hög närvaro på jobbet, säger Carina Lindfelt, som är chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svenskt Näringsliv, till tidningen.

Ett knep är att använda åldern till sin fördel. Detta genom att visa att man är kompetent och villig att lära nytt. Och att visa självförtroende, menar Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Ett konkret tips är att ta reda på fördomar som finns och parera dessa. Ett annat är att hålla sitt cv kort och summera sina arbetslivserfarenhet till de senaste fem åren.

– Det är bra att trycka lite extra på att man är flexibel, kan den nya tekniken och har en gedigen kompetens, tillägger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Aftonbladet Plus: Strategierna som ger dig nytt jobb – efter 50