EU:S FRAMTID
EU-ministern: ”Man får det inflytande som man förtjänar”
Trettio år efter inträdet i EU är Sverige rikare och säkrare, enligt EU-minister Jessica Rosencrantz (M). Men flera utmaningar finns kvar. ”Samtidigt kvarstår en massa handelshinder på den inre marknaden”, säger hon till TN.
För exakt 30 år sedan äntrade Sverige den Europeiska Unionen, efter en folkomröstning året dessförinnan. Mycket har hänt i EU – och Sverige – under decennierna som gått, men resultatet är tydligt: ett rikare och säkrare Sverige. Det menar EU-ministern Jessica Rosencrantz (M).
– Det har stärkt vår röst i omvärlden och rustat oss för vår tids utmaningar. Samarbetet har utvecklats vid varje kris. Det har varit finanskris, eurokris, brexit, pandemi och nu den fullskaliga invasionen av Ukraina. Dagens EU-samarbete ser inte likadant ut som det gjorde för 30 år sen, men det är också en styrka att vi måste utvecklas vid varje kris. Att varje kris också är en möjlighet. Det vi gör nu och de beslut vi tar kommer lämna ett eko för kommande generationer, säger Jessica Rosencrantz till TN.
Samtidigt råder global osäkerhet såväl ekonomiskt som geopolitiskt, vilket ställer tuffa och på flera sätt nya krav på unionen. En viktig lärdom av trettio års medlemskap är, enligt EU-ministern, vikten av att vara proaktiv istället för reaktiv.
– Det är någonting som vi är väldigt noga med från den här regeringens sida, att Sverige ska vara tidigt inne och påverka.
”Handelskrig är bara en förlustaffär för alla inblandade, inklusive för USA.”
Högst på agendan står försvar och konkurrenskraft.
– I och med att EU har kommit samman i stödet till Ukraina när det gäller att rusta upp ser vi helt nya möjligheter för EU:s medlemsländer att jobba gemensamt kring försvarsfrågor på ett sätt som kompletterar, men inte ersätter, NATO. Där finns en viktig roll för EU som är ganska ny, säger Jessica Rosencrantz och fortsätter:
– Det andra benet som vi står på är hela arbetet kring en stärkt konkurrenskraft. Nu finns det äntligen en krisinsikt om att det har gått för dåligt för Europa de gångna åren. Vi ser att 90 procent av världens tillväxt förväntas ske utanför Europa. EU har gått samman och kavlat upp armarna. Om vi ska vi göra rekordstora investeringar i våra egna försvar, då måste vi också ha ekonomisk tillväxt för att finansiera allt detta. Konkurrenskraft är också avgörande för klimatfrågan och mycket annat som vi har framför oss.
Kan det inte finnas en risk att konkurrenskraft hamnar i skymundan av försvars- och säkerhetspolitik?
– Nej, jag skulle inte säga att det gör det. Jag skulle säga att det är de två frågorna som de flesta länder har ögonen på och Sverige driver på för detta. Vi måste se till att skapa tillväxt och välstånd som i sin tur kan generera resurser som kan investeras i vårt försvar. Så frågorna är tydligt sammankopplade.
Donald Trump har bara varit USA:s president i lite mer än hundra dagar, men redan orsakat global turbulens i en rad avseenden. Den aviserade tullsmockan i april var hårdare än de flesta bedömare förutspått. Efter kraftiga börsfall och massiv kritik valde den amerikanske presidenten att pausa de högsta tullarna i 90 dagar.
– Ett tullkrig eller handelskrig är bara en förlustaffär för alla inblandade, inklusive för USA. Det är ytterst skadligt för både företag och för konsumenter. EU är ju väldigt tydliga med att vad vi söker i det här fallet är en förhandlad lösning med så låga tullar som möjligt, helst inga tullar alls, säger Jessica Rosencrantz.
”Den inre marknaden är EU:s främsta fördel.”
Sverige är drivande för mer frihandel, menar hon,
Hon välkomnar att de högsta tullarna har pausat, men understryker att de enhetliga tullarna på 10 procent återstår.
– USA är en jätteviktig partner till Europa och till Sverige när det gäller handel. Men vi ska samtidigt komma ihåg att 87 procent av världshandeln sker utanför USA. Det finns många andra viktiga länder att arbeta med.
Frihandelsavtal är viktigare än någonsin, anser hon.
– Vi ser stora möjligheter med allt från Indien till Mexiko till Mercosuravtalet, som nu har kommit väldigt långt. Där måste vi lägga i en ytterligare växel och jobba på vår egen konkurrenskraft. Vi vet till exempel att den inre marknaden är EU:s främsta fördel. Vi har en av världens absolut största hemmamarknader med en halv miljard konsumenter. Samtidigt kvarstår en massa handelshinder på den inre marknaden. De hindren motsvarar kostnader som om vi hade haft interna tullar, säger Jessica Rosencrantz.
”När det gäller inflytandet i EU skulle jag säga att man får det inflytande som man förtjänar och tar sig.”
En av EU:s största kriser var britternas beslut 2016 att lämna unionen. Sverige var en nära allierad till Storbritannien och fick, med en snarlik syn på frågor kring frihandel och ekonomisk politik, större muskler tack vare britternas understöd
Hur ser Sveriges inflytande ut just nu i EU när Storbritannien inte är med längre?
– Storbritannien var en viktig och bra partner till Sverige. Det var en förlust för EU att vi tappade Storbritannien. Samtidigt ser vi positiva tecken, inte i termer av att britterna kommer att gå med i EU igen, men vi ser ett allt närmare samarbete mellan EU och Storbritannien.
Danmark, Finland, Baltikum och Tyskland är några av de länder som Sverige har ett nära samarbete med.
– När det gäller inflytandet i EU skulle jag säga att man får det inflytande som man förtjänar och tar sig. Och där har den här regeringen jobbat aktivt för att vi ska komma in mycket tidigare i processer än vad tidigare regeringar har gjort. Vi var tidigt på den nya kommissionen med inspel kring allt ifrån svensk skog, inre marknad, riva handelshinder, och begränsa Rysslands inflytande. Jag skulle säga att vi märker, tack vare att vi är mycket tidigare inne i processer och krokar arm med näringslivet och andra viktiga aktörer, att vi får får större genomslag, säger Jessica Rosencrantz.
Hur ser EU ut om 30 år?
– EU formas ju hela tiden efter de kriser och utmaningar som vi ställs inför så det är omöjligt att svara på vilka kriser exakt som kommer under kommande 30 år. Vad jag tycker är viktigt är att agera resolut och handlingskraftigt när vi ser nya utmaningar och problem som vi gör idag.
Hon fortsätter:
– Med krig på vår kontinent och osäkerhet i den transatlantiska relationen måste vi på allvar se till att investera mer i vår egen försvarsförmåga. Samarbeta mer kring säkerhetspolitiken. Öka vår egen konkurrenskraft. Gör vi det, då har vi ett bra svar på dagens utmanande situation.
”I och med den fullskaliga invasionen av Ukraina ser vi ett helt nytt momentum kring utvidgningen.”
EU:s medlemsländer har blivit fler om 30 år om Jessica Rosencrantz, nyss hemkommen från Moldavien, får som hon vill.
– Vi har ett stort antal länder som vill bli medlemmar och få samma möjligheter som Sverige och andra har fått. Vi välkomnar det eftersom det också gör vår union starkare. Vi ställer tuffa krav på de här länderna. Men om de gör de nödvändiga reformerna och lever upp till kraven, då är det viktigt att EU öppnar sin dörr.
– I och med den fullskaliga invasionen av Ukraina ser vi ett helt nytt momentum kring utvidgningen och vi hoppas att Ukraina ska kunna påbörja sina förhandlingar för att gå med i EU så snart som det bara går.