DEN SVENSKA EKONOMIN

Rotavdraget höjs - så funkar det

Rotavdraget har tillfälligt höjts från den 12 maj till den sista december. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Från och med den 12 maj höjs rotavdraget tillfälligt från nuvarande 30 procent av arbetskostnaden till 50 procent och som mest 50 000 kronor.

Övriga regler för avdraget är oförändrade och det här är vad som gäller.

Det som formellt har hänt är att riksdagen beslutat att subventionsgraden för det så kallade rotavdraget (renovering, ombyggnad, tillbyggnad) tillfälligt ska höjas året ut. Avdragshöjningen är en satsning för att stimulera ekonomin som regeringen presenterade i vårbudgeten i slutet av mars.

För den som vill passa på att utnyttja möjligheten att få rot-arbeten utförda till en lägre kostnad gäller samma grundregler som tidigare.

Kolla F-skatt

Den som anlitar ett företag för reparation, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad kan få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. Kostnader för material och resekostnader ger inte rätt till avdrag.

Företaget måste vara godkänt för F-skatt för att kunna få utbetalning för rotavdrag. Hos Skatteverket finns tjänsten Hämta företagsinformation där du kan kontrollera om företaget du tänkt anlita är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och som arbetsgivare.

Rotavdraget får vara högst 50 000 kronor per år och det är företaget du anlitar som ska göra avdraget på fakturan.

Du måste vara ägare till den bostad som arbetet utförs i under den period som arbetet utförs. Du kan få rotavdrag för arbeten som utförs i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, så länge du äger bostaden.

Ingen friggebod

Exempel på arbeten som berättigar till rotavdrag är renovering av kök eller badrum, målning och tapetsering, byte av golv, innerdörrar eller lister, el- och VVS-arbeten, glasa in balkong, bygga altan och balkong till exempel i trä eller på gjuten platta, förutsatt att de byggs ihop med huset.

Arbeten som inte berättigar till rotavdrag är exempelvis reparation och underhåll av pooldäck, staket, murar och båtbryggor, bygga ett helt nytt hus eller en friggebod, ett garage, ett växthus eller en liknande fristående byggnad, montera solfilm på fönster eller sätta upp myggnät.

Beatrice Nordensson/TT