REGELKRÅNGLET
Larmet: Då förbjuds handsprit – ”Hål i huvudet”
Sjukvården och industrin kommer att drabbas hårt när etanol förbjuds, varnar kemikalieexperten Kristina Neimert Carne. ”Det är konstigt att något man får dricka kan bli förbjudet att ha på händerna”, säger hon till TN.
Tänk om något många svenskar regelbundet dricker skulle förbjudas att användas på huden. Det är exakt den paradoxala situationen som etanolen nu befinner sig i, varnar Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på branschorganisationen IKEM.
– Just nu finns det ett förslag att etanol ska få en så kallad CMR 1-klassificering under EU:s regelverk, vilket skulle innebära att man lyfter fram att den kan orsaka cancer eller påverka arvsmassan.
– Det finns många studier som visar att om man dricker stora mängder alkohol så kan det leda till sjukdom. Men konsekvensen av detta blir att man inte längre kan använda den i handsprit.
”Det finns inga silver bullets som kan ersätta etanolen”.
I det här läget borde fler fråga sig vad som händer för samhället om etanol blir förbjudet i handsprit, menar hon.
– Inom sjukvården så spritar man händerna eller för att sprita av operationssalar och dörrhandtag för att minska smittspridningen.
Dessutom används etanol bland annat i läkemedelsindustrin för att kunna tillverka vissa typer av produkter och hålla rent.
– Det finns inga silver bullets som kan ersätta etanolen. Etanolen är extremt säker att använda, den dödar bakterier och dunstar bort vilket är väldigt viktigt i till exempel industriproduktion eller livsmedelshantering.
Hon drar paralleller till debatten om gårdsförsäljning och menar att regeringens hantering av kemikalier saknar logik.
– Vi ser att regeringen lyft fram att det finns en väldigt liten risk för att folkhälsan drabbas negativt om man ökar tillgången till alkohol genom att godkänna gårdsförsäljning.
– Men samtidigt så jobbar man inom kemikaliepolitiken med att förbjuda etanol i till exempel handsprit och spolarvätska, trots att det har ännu lägre risker för folkhälsan. Det känns som att man silar mygg och sväljer kameler.
Kristina Neimert Carne menar att branschen efterlyser mer engagemang kring kemikaliefrågorna från den svenska regeringen sida.
– Vi skulle gärna se att den svenska regeringen faktiskt intresserade sig mer i kemikaliefrågorna.
– I dag delegeras mycket av riskhanteringen av kemikalier till kemikalieinspektionen utan att man förstår vilka avvägningar och målkonflikter som finns.
Kemikalieinspektionens uppdrag handlar i stort om att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
– Kemikalieinspektionen har inte i uppdrag att värna näringslivets konkurrenskraft.
– Därför blir den svenska kemikaliepolitiken väldigt halt och enbent när det bara handlar om hälso- och miljöperspektiv och ingen väger in de eventuella konsekvenserna för samhällets fundamentala funktioner.
”Det är konstigt att något man får dricka kan bli förbjudet att ha på händerna”.
Etanol regleras av flera olika lagstiftningar i Sverige beroende på användningsområde. När den går att dricka regleras den bland annat av alkohollagen, alkoholförordningen samt en alkoholskatt och där är Folkhälsomyndigheten och Skatteverket tillsynsmyndigheter.
När det gäller etanol i tekniska produkter som exempelvis handsprit och lösningsmedel finns flera andra lagar som företagen måste förhålla sig till, det handlar bland annat om REACH, CLP, lagen om brandfarliga varor samt produktsäkerhetslagen. Då är Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket och MSB tillsynsmyndigheter.
– Det är alltså väldigt komplicerat. Dessutom finns lagstiftningen kring denaturering av etanol som innebär att man gör etanol odrickbar för att undvika att den används som dryckesalkohol. Och den lagstiftningen ansvarar Folkhälsomyndigheten för.
Dessutom regleras teknisk användning av etanol av en modell vid namn Generisk Riskhantering. Den innebär att om kemikalier kan orsaka cancer eller reproduktionsstörningar ska den förbjudas i desinfektionsmedel och konsumentprodukter.
– Men det här gör man utan att fundera över vad det egentligen har för effekter och om det egentligen utgör en risk.
Men enligt den modellen får konsumenter inte längre hantera exempelvis spolarvätska eller handsprit, konstaterar hon.
– Det är konstigt att något man får dricka kan bli förbjudet att ha på händerna. Det är verkligen hål i huvudet.