FRIHANDELNS FRAMTID

Japans ambassadör: ”Oavsett vad USA gör så måste vi fortsätta med frihandeln”

”Vi försöker förklara för den amerikanska regeringen att Japan bidrar till USA med stora investeringar och att vi utifrån det kräver resonabla tullnivåer”, säger Hideaki Mizukoshi, Japans ambassadör i Sverige. Bild: Judit Nilsson/SVD/TT

I en exklusiv intervju med TN ger Japans ambassadör Hideaki Mizukoshi sin syn på världsläget, ekonomin och den ökande protektionismen. ”Den starka ekonomiska tillväxten i Japan och Europa efter andra världskriget hade aldrig hänt om det inte hade varit för utbyggnaden av frihandelssystem”, säger han.

Efter många månader av förberedelser har det till sist blivit dags att inviga Expo i Osaka. Världsutställningen pågår från den 13 april till och med den 13 oktober 2025 och beräknas som mest välkomna 227 000 besökare per dag. Bara den nordiska paviljongen, som arrangeras gemensamt av Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, väntas locka totalt 1,7 miljoner besökare under de sex månader som expon pågår.

AI-sammanfattning

Expo i Osaka invigs den 13 april 2025 och pågår i sex månader.

Mer än 150 länder deltar, vilket främjar internationella samarbeten.

Besökare kan ta del av innovativa utställningar, som flygande bilar och en sten från Mars.

Ambassadör Hideaki Mizukoshi ser en ekonomisk ljusning i Japan.

Mizukoshi betonar vikten av frihandel och internationellt samarbete.

Läs mer

Det berättar Hideaki Mizukoshi, som är Japans ambassadör i Sverige sedan oktober förra året. När TN når honom för en intervju pågår de sista förberedelserna inför öppnandet. Byggandet av expoområdet är i slutfasen och så sent som i januari fick Osaka en helt ny tunnelbanestation precis intill området där utställningen äger rum.

– Vi räknar med 28 miljoner besökare allt som allt under de här sex månaderna, både från Japan och från andra länder, säger Hideaki Mizukoshi till TN.

”Kanske det vi får se på årets expo kommer att vara fullt etablerat 20 eller 30 år framåt i tiden.”

Senast Osaka arrangerade en världsutställning var år 1970, en tid då Japan hade återhämtat sig efter förlusten i andra världskriget och lagt bakom sig åtminstone ett decennium av ekonomisk tillväxt.

– Det var ett bra tillfälle att visa upp Japans industri och nya teknologi. Och faktum är att flera saker som visades upp under världsutställningen 1970 senare fick ett brett genomslag, som till exempel elbilar och trådlösa telefoner. Så kanske det vi får se på årets expo kommer att vara fullt etablerat 20 eller 30 år framåt i tiden.

Japan har under en längre tid befunnit sig i deflation men nu syns en ljusning i ekonomin, enligt Hideaki Mizukoshi. Han pekar på ökade investeringar från företagen, vilket väntas leda till en starkare tillväxt framåt.

– Det är dags för Japan att lyfta från deflationen. Och jag tror att expon kommer att innebära ännu fler affärsmöjligheter för japanska såväl som utländska företag.

Varför är det viktigt för utländska företag att vara på plats på expon?

– För att det är en plats där länder nästan tävlar mot varandra i att visa upp sin teknik. Och det handlar inte bara om att visa upp saker utan om möten och samarbeten mellan olika delar av näringslivet och mellan näringslivet och akademin och akademin. Fler än 150 länder kommer att vara representerade.

Starkt nordiskt samarbete

Sverige är enligt Hideaki Mizukoshi ett ledande teknikland och han menar att det är en fördel för de nordiska länderna att bjuda in till en gemensam paviljong.

– Det visar på ett bra samarbete mellan länderna och det tror jag är en styrka. De nordiska länderna är inte så stora var och en för sig men tillsammans utgör de världens tolfte största ekonomi räknat i BNP. Så det är väldigt viktigt att de nordiska länderna visar upp sin teknologi och sina innovationer för världen.

”Den japanska regeringen stödjer frihandel mycket starkt.”

Men samtidigt som samarbete och kontaktskapande alltså är i fokus på expon i Osaka syns tendenser i världen som går åt helt motsatt håll, med en rad exempel på ökad protektionism och geopolitisk osäkerhet.

Hideaki Mizukoshi på plats vid expon i Osaka. Bild: Privat

Olyckligt, tycker Hideaki Mizukoshi.

– Den japanska regeringen stödjer frihandel mycket starkt. Den starka ekonomiska tillväxten i Japan och Europa efter andra världskriget hade aldrig hänt om det inte hade varit för utbyggnaden av frihandelssystem som GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) och senare WTO samt bilaterala frihandelsavtal mellan många länder.

Så utifrån det, vad tänker du om det växande tullkriget mellan USA och andra länder?

– Vi försöker förklara för den amerikanska regeringen att Japan bidrar till USA med stora investeringar och att vi utifrån det kräver resonabla tullnivåer.

Samtidigt som USA har infört tullar mot bland annat EU, har EU satsat på att utöka handeln med andra delar av världen. I vintras presenterades ett frihandelsavtal med Mercosur-länderna och senare i år kan ett avtal med Indien vara på gång.

Är det här ett extra bra tillfälle att utöka handeln mellan andra länder?

– Ja, oavsett vad USA gör så måste vi fortsätta med vår frihandel och främjandet av en ömsesidig handel och investeringar.

”Det som händer i Ukraina också kan hända i östra Asien och det sammanfattar hur vi ser på kriget.”

Samarbete är A och O även när det kommer till försvar och säkerhet, konstaterar Hideaki Mizukoshi.

– Jag tror att ju mer samarbete mellan de europeiska länderna desto bättre är det, både för tillväxten och för försvaret. Vi ser positivt på att Sverige och Finland har gått med i NATO och jag tror att det har bidragit till ett starkare försvar i Skandinavien och i Östersjön.

Precis som de flesta länder i Europa har Japan visat ett starkt stöd för Ukraina sedan krigets början. Landet har bidragit med både humanitärt stöd och med tekniskt material, till exempel utrustning för att röja minor.

– Vår tidigare premiärminister Kishida har sagt att det som händer i Ukraina också kan hända i östra Asien och det sammanfattar hur vi ser på kriget. Som vi ser det är säkerheten i Europa eller i Ukraina inte orelaterad till den i Asien. För om vi accepterar att auktoritära länder ägnar sig åt aggression med våld eller begår brott mot internationell lag kommer vi att förlora makten att avvisa det beteendet.

”Om det finns en regel måste den gälla överallt i världen.”

Om Ryssland framgångsrikt kan invadera Ukraina finns det ingenting som hindrar en fortsatt invasion av fler länder, menar Hideaki Mizukoshi.

– Det är därför det är så viktigt att upprätthålla den internationella rättsstatens principer. Det går inte att säga att man kan göra på ett sätt på en plats men på ett annat sätt på en annan plats. Om det finns en regel måste den gälla överallt i världen.

Sedan Hideaki Mizukoshi tillträdde i sin nuvarande roll har han stärkts i sin uppfattning att det finns ett starkt samarbete mellan Japan och Sverige. Japans nationella turismorganisations kontor i Stockholm firade nyligen ett år och tidigare i år lanserades en direkt flyglinje mellan Tokyo och Stockholm, med flera avgångar i veckan. Det finns också ett väletablerat forskningsutbyte mellan länderna, bland annat eftersom Tokyo University har satt upp ett laboratorium på Karolinska institutet.

Under de kommande sex månaderna på expon i Osaka ser Hideaki Mizukoshi fram emot att ta del av innehållet i den nordiska paviljongen, där han hoppas att nya samarbeten mellan Norden och Japan ska ta form.

Flygande bilar

På expon i övrigt tipsar han dessutom om en utställning där flygande bilar kommer att demonstreras och om möjligheten att ta en titt på en stor sten från Mars.

– 1970 var en av de mest populära utställningarna en sten från månen som amerikanska astronauter hade tagit med sig hem. Den här gången kommer det att finnas en sten från Mars.

Det gemensamma temat för den här expon är precis som vid tidigare expon att hitta lösningarna på framtidens utmaningar.

– Där kommer att vara så många utställningar så jag tror att alla kan hitta något som intresserar dem. Vissa saker är intressanta för experter och andra saker är intressanta för barn. Men som sagt, teknologier som fortfarande är på experimentstadiet men som kommer att användas i vardagen i framtiden, det tror jag blir en rolig och intressant del av Expo i Osaka.