KRIGET I UKRAINA

Ukrainas krav: Dra tillbaka trupperna

Bild från Charkiv under söndagen. Bild: Marienko Andrew/AP/TT

Ukraina (TT)

Ukraina vill se ett omedelbart eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina soldater, skriver presidentämbetet inför måndagens möte med Ryssland.

Över 100 civila har dödats hittills i striderna i Ukraina och över 500 000 har flytt från landet, enligt FN.

En delegation från Ukraina har anlänt för att träffa ryska representanter i ett försök att få ett slut på striderna som rasat i fem dagar i Ukraina sedan Ryssland angrep landet i torsdags.

Mötet, som enligt den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta inleddes vid lunchtid svensk tid, hålls vid gränsen till Belarus. Landet har upplåtit sitt territorium och gräns mot Ukraina för de ryska invasionsstyrkorna och som enligt Washington Post förbereder sig för att skicka soldater till Ukraina.

"Huvudfrågan på samtalen är ett omedelbart eldupphör och tillbakadragande av soldater från Ukraina", skriver det ukrainska presidentämbetet i ett uttalande, enligt AFP.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktar sig direkt till de ryska styrkorna inför mötet.

– Lägg ner era vapen. Ge er iväg. Tro inte på era befäl. Tro inte på propagandisterna. Rädda bara liv, säger presidenten.

Över 100 civila döda

Samtidigt fortsätter striderna i Ukraina. 102 civila, däribland sju barn, har dödats sedan i torsdags och ytterligare drygt 300 har skadats, enligt FN.

Michelle Bachelet, FN:s människorättskommissionär, säger att hon befarar att de verkliga dödstalen är "långt högre" och varnar för ett utbrett mänskligt lidande i landet.

– Miljoner civila, inklusive sårbara och äldre människor, tvingas ta skydd i olika sorters bombskydd, som tunnelbanestationer, för att fly explosionerna, säger Bachelet inför FN:s råd för mänskliga rättigheter på måndagen.

Ukrainska myndigheter uppger att minst 352 civila, varav 14 barn, har dödats.

Över en halv miljon människor har flytt från Ukraina och till grannländer sedan Rysslands invasion, twittrar FN:s högkommissionär Filippo Grandi.

Ukraina: Långsammare offensiv

Natten mot måndag beskrivs som förhållandevis lugn i Ukraina men under morgontimmarna attackerades städerna Tjernihiv och Zjytomyr, några mil norr och väster om Kiev. Från Charkiv i nordost kommer rapporter om hårda strider.

Enligt Ukrainas underrättelsetjänst träffade ett bostadshus i centrala Tjernihiv av en raket vilket orsakade en brand.

"Antalet skadade är för närvarande okänt", skriver underrättelsetjänsten på Telegram.

Enligt det ukrainska försvaret går den ryska offensiven nu långsammare.

– De ryska ockupanterna har sänkt takten på offensiven men försöker fortfarande nå framgång i en del områden, säger ukrainska försvarets generalstab enligt AFP.

Brittiska försvarsdepartementet skriver att de ryska styrkorna är "över 30 kilometer norr om Kiev" och att Charkiv och Tjernihiv fortfarande är under ukrainsk kontroll.

"Logistiska misslyckanden och ståndaktigt ukrainskt motstånd fortsätter att frustrera den ryska framryckningen", skriver försvarsdepartementet på Twitter och hänvisar till de senaste underrättelserna.

Rysslands president Vladimir Putin höjde på söndagen tonläget ytterligare då han beordrade förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Fördömandena haglade från ett antal länder, liksom Nato och EU. EU stängde dessutom sitt luftrum för ryskt flyg och har dessutom lovat att vapenleveranser till Ukraina ska finansieras av unionen.

Anna Hansson/TT

Kristin Groth/TT

Rapporterade attacker och områden under rysk kontroll 27 februari. Bild: Johan Hallnäs/TT