CORONARESTRIKTIONERNA

Stor oro i Norge – snabb spridning av omikron

Covid-prover på Akershus universitetssykehus i Lørenskog. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norge (TT)

Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig i snabb takt i Norge.

Det är bråttom att bromsa smittspridningen, meddelar Folkehelseinstituttet (FHI), som anser att det är nödvändigt att införa nya restriktioner.

Omikronvarianten mer än fördubblades mellan vecka 48 och 49 i Norge, visar siffror från Folkehelseinstituttet (FHI), som förutspår fortsatt ökad smittspridning.

Statsminister Jonas Gahr Støre säger till nyhetsbyrån NTB att omikronvarianten ändrar spelreglerna och att kapaciteten i vården måste skyddas.

– Det krävs att vi justerar våra restriktioner fortlöpande. Och det är vi också tvungna att göra nu före jul.

Han säger till NRK att restriktionerna kommer att påverka människors vardag. Enligt uppgifter till VG kan det komma besked om nya restriktioner senare under måndagen.

Stor ökning

Enligt en beräkningsmodell från FHI kan det om tre veckor förekomma mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen, med risk för mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag om inte smittspridningen bromsar avsevärt.

– Om vi inte har åtgärder som verkar snabbt kan vi hamna i den situationen inom några veckor, säger FHI:s generaldirektör Camilla Stoltenberg.

"Omikronvarianten är på väg att etablera sig i Norge och kommer snart att bli dominerande. Det kommer att öka smittspridningen avsevärt", skriver FHI i sin rapport.

Dyster prognos

Förra veckan registrerades 660 personer smittade med omikronvarianten i Norge, mot 293 veckan innan. Sammanlagt har 958 fall av omikron rapporterats i landet.

I söndags var 331 covidpatienter inlagda på sjukhus, det högsta antalet hittills i Norge. Andelen personer som är smittade med deltavarianten och som behöver sjukhusbehandling är dock lägre än i fjol på grund av vaccinerna, säger biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad till nyhetsbyrån NTB.

Enligt honom är jullovet i och för sig en period med mindre smittorisk eftersom skolorna har stängt, men att många i stället samlas i hemmen för att fira jul.

– Vi uppmanar alla att vara säkra på att de är friska, säger han.

Sju procent av alla över 45 år i Norge är ovaccinerade för covid-19, men de utgör 40 procent av de som vårdas för sjukdomen på norska sjukhus, enligt FHI.