Facklor ska rädda franska vinskörden

En vinodlare i Chablis tänder facklor för att värma sina vinrankor. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Frankrike (TT)

Helgen bjöd på de kallaste aprildagarna i Frankrike på 75 år. Och det skapar problem för landets frukt- och vinbönder. Kan tusentals facklor rädda vinskörden?

Blomknopparna började krypa fram efter en ovanligt varm marsmånad, men när termometern i dagarna har visat på minusgrader riskerar skördarna av äpplen, plommon och körsbär att bli långt mindre än normalt.

Det gäller även vinproduktionen. I Champagneregionen vaknade vinbönderna upp till nio minusgrader och i Bourgogne visade termometern på –5. Och med temperaturfallet kom farhågor om en skörd som fjolårets, när liknande väder kostade landets vinbönder motsvarande 20 miljarder kronor.

Så hur skulle vinodlarna mota den annalkande dåliga skörden i grind? Kanske som i Chablis, där odlarna försöker rädda sina chardonnaydruvor med facklor, rapporterar AFP.

Genom att tända tusentals facklor på de många sluttningarna hoppas man höja temperaturen runt rankorna. En lösning för stunden, men inte naturligtvis hållbar i längden för de förändringsobenägna odlarna.

– Frosten som har kommit de senaste åren har varit en väckarklocka för många som har blundat (för klimatförändringarna), säger odlingsrådgivaren Mathilde Civet till Thomson Reuters.

Martin Yngve/TT

Istapparna hänger från vinrankorna i Chablis. Bild: Thibault Camus/AP/TT