Fattiga länders skuld ökar kraftigt

Världens fattiga länders skuld har ökat under pandemin. Arkivbild från Etiopien. Bild: Karel Prinsloo/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Världens fattiga länder blir allt mer skuldsatta. Coronapandemin och dess effekter har gjort att ländernas sammanlagda skuld tros öka med 12 procent till nya rekordsiffror under 2021.

De fattiga ländernas sammanlagda skuld kommer vid årsskiftet att ligga på 860 miljarder dollar, motsvarande drygt 7 500 miljarder kronor, enligt Världsbanken. Det är en ökning med 12 procent under det här året.

Den stora anledningen är coronapandemin, som bland annat har bromsat ländernas export dramatiskt.

Världsbankens ordförande David Malpass uppmanar den rika världen att hjälpa de fattiga att komma ur skuldfällan.

"Vi behöver ta ett nytt genomgripande grepp om skuldproblemet, och det inkluderar att öppna för skuldreduktion, rekonstruktioner och ökad öppenhet", säger han i ett uttalande där han konstaterar att en hållbar skuld krävs för att hjälpa länderna att minska fattigdomen och få ekonomin på rätt köl igen.

Problemet förvärras dels av att räntorna på sikt kommer att höjas – och därmed försvåra situationen ytterligare – dels av att den omstrukturering av statsskulder som G20-länderna och den så kallade Parisklubben lanserade i fjol, DSSI. Den löper ut vid årsskiftet, även om bara tre länder, Etiopien, Tchad och Zambia, hittills har ansökt om omstruktureringen.

Malpass var dock optimistisk om att DSSI, som bland annat innebär att länderna tillfälligt slipper betala av sina skulder, i någon form kan fortsätta. Han säger dock att det kräver att utlånare från den privata sektorn också ställer sig bakom ett sådant initiativ, vilket de hittills varit avvaktande till.