CORONARESTRIKTIONERNA

Deltavariant försenar engelskt återöppnande

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gav under måndagen beskedet att landet kommer skjuta på återöppnandet. Bild: Jonathan Buckmaster/AP/TT

Storbritannien (TT-Reuters)

"Vi skjuter på det bara lite längre" säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under måndagens presskonferens.

Till följd av en ökad spridning av deltavarianten av viruset så skjuter England på återöppnandet av samhället, som var planerat till den 21 juni, till den 19 juli.

– Vi kan inte eliminera covid, vi måste lära oss att leva med det, sade premiärministern allvarsamt under måndagens presskonferens.

Han gav under presskonferensen ett förväntat, men av många engelsmän fruktat, besked: Det kommer att dröja fyra fler veckor än planerat innan befolkningen återigen kan gå på puben, dansa på en nattklubb och umgås i folksamlingar över 30 inne i sina hem.

Ökad spridning

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor.

Det är den snabbt ökande spridningen av deltavarianten av covid-19 som får landet att skjuta på planerna. Deltavarianten, som nu står för över 90 procent av de nya fall av smittan som upptäcks i Storbritannien, tros vara mer smittsam än den variant som tidigare dominerade.

Den gångna veckan har antalet nya fall av covid-19 i Storbritannien ökat med nära 50 procent och även antalet sjukhusinläggningar ökar.

Öka takten

För att bekämpa spridningen av virusvarianten ska nu landet öka vaccinationstakten ytterligare. Hittills har över 40 procent av landets vuxna befolkning fått två doser av vaccinet.

Mer än fyra veckor tror inte den brittiska premiärministern att det borde dröja innan restriktionerna i riksdelen England sedan kan lättas som planerat.

– Som saker ser ut nu, och baserat på de bevis jag kan se nu, så är jag fast övertygad om att vi inte kommer behöva mer än fyra veckor.