EU:S FRAMTID

Här invigs EU:s nya kontor – 350 mil från Bryssel

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Grönlands statsminister Mute B. Egede klipper bandet vid invigningen av EU:s nyaste kontor. Bild: Leiff Josefsen

EU satsar 94 miljoner euro för att få tillgång till bland annat kritiska mineraler och förnybar energi – men också nya arbetstillfällen. ”Vi kan båda dra nytta av ett större samarbete”, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen det nya kontoret.

Ett utökat partnerskap mellan EU och Grönland och bättre samarbete mellan EU och hela den arktiska regionen. Det är ambitionen med det nya EU-kontor som nyligen slog upp portarna i Grönlands huvudstad Nuuk.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen framgår det att kontoret är en del av ”Global Gateway”, som är samlingsnamnet för EU:s investeringar i olika delar av världen. Vid invigningen den 15 mars signerades två avtal värda totalt 94 miljoner euro för investeringar inom bland annat utbildning, förnybar energi, utvinning av kritiska mineraler och insatser för att skydda den biologiska mångfalden.

På plats vid invigningen var bland andra Grönlands statsminister Múte Bourup Egede, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen.

– Vårt nya kontor i Nuuk markerar början på en ny era av partnerskapet mellan EU och Grönland, med Europas konkreta närvaro på Grönland och i den arktiska regionen i stort. Och med våra två nya avtal kommer vi att investera i ren energi, kritiska råvaror och kompetens på Grönland. Nya jobb på Grönland och bättre försörjningstrygghet för Europa; vi kan båda dra nytta av ett större samarbete inom dessa områden, sa Ursula Von der Leyen i en kommentar.

European Commission: President von der Leyen inaugurates the EU Office in Nuuk and signs cooperation agreements to strengthen the EU-Greenland Partnership