KRIGET I UKRAINA

Nya EU-sanktioner – ska slå mot ryska medhjälpare

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bild: Markus Schreiber

EU har enats om ännu ett sanktionspaket kring Rysslands krig i Ukraina – lagom till tvåårsdagen av den förnyade attacken 2022. Nu drabbas även företag i Kina och Turkiet.

Merparten av EU-länderna har sedan länge godkänt de nya listningar och åtgärder som föreslagits i det 13:e sanktionspaket som gjorts sedan krigsutbrottet. Nu har även Ungern gjort tummen upp, konstateras av ministerrådets ordförandeland Belgien.

"EU-ambassadörerna har just kommit överens i princip. Paketet är ett av de bredaste som godkänts av EU. Det kommer att genomgå en skriftlig procedur och bli formellt godkänt till den 24 februari", skriver belgarna på X.

"Vi har fått bort alla delar från EU:s 13:e sanktionspaket mot Ryssland som skadar Ungerns nationella intressen", hälsade i sin tur Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó via X tidigare i veckan.

Det exakta innehållet i paketet är fortsatt oklart. Bland nyheterna ingår dock sanktioner även mot företag i andra länder som anses hjälpa Ryssland att komma förbi tidigare sanktioner. En EU-källa bekräftar att det åtminstone finns tre företag från Kina och ett från Turkiet som nu drabbas.

Dessutom sätts en stor mängd nya personer upp på listorna över vilka som inte ska ges visum till EU och få eventuella EU-tillgångar frysta.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU:s medlemsländer har i princip enats om innehållet i sitt 13:e sanktionspaket kring Rysslands krig i Ukraina.

Enligt en EU-källa sätts nästan 200 nya personer och företag upp på sanktionslistorna. Bland annat fokuseras på nätverk för anskaffning av delar till drönare som används av den ryska krigsmakten.

Nyhetsbyrån AFP uppger även att Nordkoreas försvarsminister är en av de nya personerna på listan, med anledning av landets vapenstöd till Ryssland.