EU:S FRAMTID

"Europas drottning" hoppas på ny mandatperiod

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Bild: Christophe Ena/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Europas mäktigaste kvinna hoppas på ännu en mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen. Ursula von der Leyen vill fortsätta på sin post efter EU-valet, meddelar hon enligt nyhetsbyråer.

Beskedet innebär att den tyska tidigare försvars- och arbetsmarknadsministern blir storfavorit till att få fortsätta som kommissionsordförande fram till 2029.

Efter EU-valet 2019 var von der Leyen en överraskande nödlösning som fördes fram i sista stund när EU-ländernas stats- och regeringschefer enades om vem som skulle sitta på EU:s tyngsta post.

Sedan dess har hon klivit fram som en av Europas mest framträdande politiker och hyllats för sitt sätt att leda EU under coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina. Stödet för henne är starkt bland Europas ledare, framför allt på högersidan.

Månaderna fram till EU-valet kan emellertid bli komplicerade för henne då hon kan vänta sig en mer kritisk granskning, inte minst från konkurrenterna, om hon kliver fram som officiell kandidat till ordförandeposten.

Formellt kommer von der Leyen utses till ordförandekandidat när EU:s konservativa partier håller möte i Rumänien 6-7 mars.

Wiktor Nummelin/TT