EU:S FRAMTID

Våld och industri – nya avtal i EU

"Ett stort steg för att bättre skydda kvinnor och flickor från våld", säger Belgiens justitieminister Paul Van Tigchelt om en färsk uppgörelse i EU. Arkivbild. Bild: Julien Nizet/Belgiens ordförandeskap i EU

EU (TT:s korrespondent)

Mer stöd till grön industri? Klart.

Tuffare tag mot kvinnovåld? Också klart.

Uppgörelserna står som spön i backen när EU:s ministerråd och EU-parlamentet slutspurtar inför EU-valet i vår.

Den här veckan räknas som den sista då det fortfarande går att slutförhandla det som man försöker få igenom innan EU-arbetet går in valläge.

I tisdags kväll lyckades EU-länderna och parlamentet bland annat enas om kommissionens förslag om nettonollindustri – förkortat NZIA på EU-språk. Tanken är att uppsnabbade tillstånd och upphandlingsregler ska göra att man år 2030 på egen hand kan producera minst 40 procent av det som behövs för exempelvis solpaneler, vindkraft och annan hållbar industri i EU.

En annan ny uppgörelse gäller hårdare tag mot kvinnovåld, inklusive trakasserier på nätet. I uppgörelsen ingår dock inte önskemålet om att klassa sex utan samtycke som våldtäkt, vilket både parlamentet och kommissionen helst velat se.

Senare under veckan hoppas ministerrådets ordförandeland Belgien framför allt även få igenom en uppdatering av EU:s regler för hur medlemsländerna ska hantera sina statsskulder och budgetunderskott.

De förslag som inte hinner i mål den här veckan lär få vänta till tidigast i höst för att slutligt godkännas av parlamentet och ministerrådet.

Wiktor Nummelin/TT