DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Turkiet kan rösta om svensk Natoansökan under tisdagen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Nato (TT)

Turkiets parlament planerar att rösta om Sveriges Natomedlemskap den här veckan, rapporterar flera medier.

Omröstningen kan enligt uppgift ske redan på tisdagen.

Enligt uppgift till TT kan omröstningen ske tidigast på tisdagen, men om den inte hinns med sker den på onsdagen.

Även Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, har information om att omröstningen sker i morgon, tisdag.

Erdogan ska underteckna

Om parlamentet ger grönt ljus återstår bara för Erdogan att skriva under ratificeringen.

– Det är färdigt när han skriver under. Fram till dess finns fortfarande möjligheten att han håller på det ännu längre, men jag tycker att det finns flera indikationer på att det nu kommer att ske, han inser att han inte kommer att få ut så mycket mer av det här. Det kan också finnas någon slags överenskommelse med USA om köp av F16-plan, säger Paul Levin.

I Finlands fall dröjde det bara några dagar från det att Erdogan undertecknade ansökan till det att landet var medlem i försvarsalliansen.

Förra veckan öppnade det turkiska parlamentet i Ankara igen efter nyårsuppehållet. Den svenska Natoansökan fanns då med på den långa listan av ärenden som ska avgöras framöver, men det gavs inga signaler om när omröstningen kunde tänkas ske.

Frågan lämnades över till den stora kammaren för beslut redan efter det att utrikesutskottet i parlamentet gav grönt ljus för Sverige på annandag jul.

Ungerska parlamentet ledigt

Turkiet har vid upprepade tillfällen kopplat ihop ett eventuellt Natointräde för Sverige med ett köp av F16-plan av USA, men ännu har inte USA:s kongress sagt ja till den affären.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. I Ungern är parlamentet fortfarande på vinterledighet och har ännu inte sammankallats till en extrasession för att rösta om Sveriges medlemskap, men det skulle kunna ske senare i veckan, säger den ungerska parlamentsledamoten Ágnes Vadai till TT.

Tidigare har den ungerska regeringen sagt att landet inte tänker vara sist att ratificera Sveriges Natomedlemskap.

TT har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) som via sin pressekreterare hälsar att han avböjer att kommentera.

Albin Lindström/TT

Fakta

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.

Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.

Varken Turkiet eller Ungern har ratificerat Sveriges ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte ska bli sist med att godkänna Sverige.