KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Energiexpert välkomnar kärnkraftsbesked på COP28: ”Det enda hållbara sättet”

COP28:s ordförande Sultan al-Jaber håller tal på klimattoppmötet. Bild: Kamran Jebreili

Att röra sig bort från fossila bränslen är alldeles för vagt och kommer inte att leda till någon förändring i praktiken. Det anser energiexperten Morten Springborg, som har intervjuats av Dagens Industri. ”Det är skitsnack, det är struntprat, det är floskler”, säger han till tidningen.

Morten Springborg, global temaspecialist på kapitalförvaltaren C Worldwide Asset Management och tidigare rådgivare i energifrågor till den danska regeringen, ser positivt på att klimattoppmötet i Dubai medförde ett nytt fokus på utbyggd kärnkraft.

– Det fanns en mindre grupp länder på COP som gick samman och sa att de vill trefaldiga produktionen från kärnkraft till 2050. Det tror jag är det enda hållbara sättet, säger han till Dagens Industri.

I övrigt ställer Morten Springborg sig skeptisk till om de formuleringar som världens länder enades om på COP28 faktiskt kommer att förändra någonting i praktiken. Han sammanfattar avtalet som ”floskler” och tycker att man i stället för att prata om att röra sig bort från fossila bränslen i mer allmänna termer, borde ha fokuserat på att fasa ut användningen av kol.

Dagens Industri: Energiexpert sågar COP-avtalet: ”Floskler”