NORDENS EKONOMIER

Vulkanutbrott på Island kan slå mot hamn och kraftverk

Seismisk aktivitet i närheten av staden Grindavík på Island. Bild: Brynjar Gunnarsson

Ett vulkanutbrott på Island kan bli verklighet när som helst. I en artikel i Aftonbladet varnar vulkanologen Valentin Troll för att ett utbrott i värsta fall kan få stora konsekvenser.

Vulkanen Fagradalsfjäll, som ligger i den sydvästra delen av Island, kan få ett utbrott vilken dag som helst. Enligt vulkanologen Valentin Troll, som Aftonbladet har pratat med, kan ett utbrott innebära ekonomiska konsekvenser.

Enligt Troll kan staden Grindavík, som nu är evakuerad, få stora skador på hus och vägar. Dessutom kan stadens hamn förstöras, vilket skulle innebära ekonomiska konsekvenser för fiskeindustrin. Om utbrottet äger rum norr om staden kan det påverka kraftverket Svartsengi, som ger ström till Islands största flygplats Keflavík.

Vulkanutbrott kan ibland medföra ökad turism till den drabbade platsen, men i det här fallet finns det även risen risk för att ett utbrott skulle så mot besöksnäringen. Det eftersom ett utbrott skulle kunna leda till att turistattraktionen Den blå lagunen kan fyllas med lava och därmed bli helt förstörd.

Aftonbladet: Experten om vulkanutbrottet på Island: ”Kan aldrig vara 100 procent säker”