GRÖNA NÄRINGAR

Frankrike petar Italien från vintronen

Arbetare samlar druvor på en vingård i södra Bordeaux. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT

Frankrike övertar positionen som världens största vinproducent. Samtidigt har hagel och extremvärme slagit hårt mot vinskördarna i Europa och produktionen beräknas bli den lägsta på flera år.

Italien har länge haft förstaplatsen på vinlistorna. Men enligt prognoser från bland andra EU-kommissionen och franska jordbruksdepartementet kommer 2023 innebära ett maktskifte, rapporterar Bloomberg.

Den italienska vinproduktionen har nämligen sjunkit med 12 procent, och beräknas i år uppgå till 44 miljoner hektoliter (en hektoliter är lika med 100 liter). Det kan jämföras med 46 miljoner hektoliter i Frankrike.

Vingårdar sköljdes bort

Årets vinskörd har präglats av svårigheter med bland annat bladparasiten mjöldagg, men framförallt har extrema klimatförändringar orsakat bekymmer.

I den norditalienska regionen Emilia-Romagna sköljdes hela vingårdar bort i maj när sju månaders regn föll på blott 72 timmar. I september förstördes vinstockar i 15 byar i den georgiska vinregionen Kachetien på några få minuter.

Även torka och rekordhöga temperaturer drabbade Europas vinskördar. Augusti var den varmaste månaden någonsin i Spanien, vilket slog hårt mot den tidiga skörden av tempranillo – den huvudsakliga druvan i vindistriktet Rioja. Den spanska produktionen väntas falla med mer än 20 procent till följd av detta. Somliga vinregioner i Europa beräknas producera sina minsta druvskördar sedan 2017.

Kalifornien och England undantag

Ett undantag i vinvärlden är Kalifornien i USA. Skördarna har släpat efter i upp till en månad, och många vinproducenter på den amerikanska västkusten uppges hysa stor optimism framöver.

Även Portugal kan räkna med ett någorlunda stabilt produktionsår. En annan vinnare är England, eftersom klimatförändringarna gynnar druvorna på de brittiska öarna, och landets vinodlare förväntar sig nu de största skördarna någonsin.

Joakim Hugert Lundberg/TT