ELKRISEN

Finland: Troligt sabotage bakom gasläcka

En gasledning i Finska viken blev sannolikt utsatt för sabotage, enligt Finlands regering samt president Sauli Niinistö. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Finland (TT)

En gasledning i Finska viken har sannolikt saboterats av en utomstående part, meddelar Finlands president Sauli Niinistö.

Även en kommunikationskabel är skadad.

"Det är sannolikt, att både gasledningens och kommunikationskabelns skador är en följd av utomstående åverkan. Anledningen till skadorna är ännu inte känd, utredningen fortsätter i samverkan mellan Finland och Estland", lyder ett formellt uttalande från Niinistö, där han fortsätter:

"Vi står också i fortlöpande kontakt med våra allierade. Jag talade i dag med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Nato är berett att hjälpa till med utredningen."

Finland är väl förberett, enligt presidenten.

Finlands regering kommer att hålla en presskonferens senare på tisdagseftermiddagen.

"Sverige stöttar sina nordiskt-baltiska kollegor och är redo att erbjuda all hjälp vad gäller skadorna på undervattenstrukturen", skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström på X.

Snabbt tryckfall

Trycket föll plötsligt inuti gasledningen Balticconnector i Finska viken under natten till i söndags. Det plötsliga fallet indikerade att den hade sprungit läck och Finlands försvarsmakt och kustbevakning har undersökt saken närmare.

Det sades tidigt att en läcka skulle kunna sätta ledningen ur spel i flera månader framöver.

– Om det är hål på gasledningen Balticconnector mellan Finland och Estland pekar allt på att det är orsakat av människor. Hål på transmissionsledningar av det här slaget uppstår inte spontant, sade den svenske gasledningsexperten Gustav Boëthius till tidningen Hufvudstadsbladet innan regeringen och presidenten hade uttalat sig.

Enligt finländska och estniska seismologer tyder inget på en större explosion, rapporterar medier i Finland.

Sammanbinder näten

Ledningen är den första och enda som sammanbinder gasnäten i Finland och Estland. Den löper i åtta mil längs med Finska vikens botten, från finländska Ingå till estländska Paldiski och mot vidare anslutning i Baltikum.

Bygget av ledningen finansierades delvis av EU som ett gemensamt intresse för alla unionens länder. Den började användas år 2020 och har beskrivits som en viktig anknytning för Finland till den europeiska gasmarknaden.

Kartan visar sträckningen längs botten av Finska viken för gasledningen Balticconnector. Bild: Anders Humlebo/TT