EU:S FRAMTID

Spanska näringslivet: Vi måste fortsätta hålla i konkurrenskraftsfrågorna

Isabel Yglesias från näringslivsorganisationen CEOE, och Gerardo Cuerva, president CEPYME. Bild: EFE

I månadsskiftet lämnar Sverige över EU-ordförandeklubban till Spanien. Isabel Yglesias på den spanska näringslivsorganisationen CEOE säger till TN att hon hoppas att ordförandeskapet kan hålla kvar vid konkurrenskraftsfrågorna.

–Det svenska ordförandeskapet hade att ta över ett stort berg av akter som hade byggts upp under dels pandemin och senare även Rysslands krig i Ukraina. Även om Sverige kunnat jobba undan en hel del av det som samlats på hög, tar också Spanien över en diger lunta av akter som ska fattas beslut om, beskriver Isabel Yglesias.

Utöver konkurrenskraften menar Isabel Yglesias att både handel och digitalisering är andra naturligt prioriterade områden. AI-akten är något som EU gärna skulle vilja få ordning på men här finns ännu stora åsiktsskillnader kring utformningen, vilket kommer bli ett av det kommande ordförandeskapets huvudbry.

När Spanien tar över ordförandeskapet är det dessutom i dubbla valtider. Spanien håller själva val 23 juli och EU befinner sig i en förvalsperiod med det annalkande EU-valet i juni nästa år.