Erdogan i ledning i presidentvalet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan får sitta kvar på posten. Bild: Henrik Montgomery/TT

President Recep Tayyip Erdogan ser ut att kunna sitta kvar vid makten.

När en dryg tredjedel av rösterna räknats i den andra omgången i Turkiets presidentval får han preliminärt 57 procent av rösterna, mot 43 för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu.

När Turkiet på söndagen gick till val spådde de flesta att Erdogan skulle vinna över Kiliçdarogl, inte minst sedan den tredje kandidaten i den första valomgången, Sinan Ogan, manat sina väljare att rösta på Erdogan.

Å andra sidan tydde opinionssiffrorna inför den 14 maj på en seger för Kiliçdaroglu och hans koalition av oppositionspartier. Resultatet då blev en chock för många: Erdogan säkrade 49,5 procent och Kiliçdaroglu knappt 45.

Själva valdagen har enligt rapporterna varit lugn. Det största oppositionspartiet, Kiliçdaroglus CHP, uppger att en av deras egna valobservatörer överfallits i en by i sydöstra Turkiet, uppgifter som inte bekräftats av oberoende källor. I övrigt har inga uppgifter om större bråk kommit.

I den första omgången fick Kiliçdaroglu störst stöd från områdena runt Istanbul och Ankara, i stort sett alla distrikt längs Medelhavskusten samt stora områden längst i östra Turkiet. I de sistnämnda områdena ingår distrikt hårt drabbade av jordbävningskatastrofen i februari.

Övriga Turkiet, samt de knappt fyra miljoner som röstade från utlandet, valde företrädesvis Erdogan. Det enligt data från den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Erdogans parti AKP säkrade i parlamentsvalet den 14 maj fortsatt majoritet i kammaren, förutsatt att det starkt nationalistiska MHP fortsätter att agera stödparti.