KRIGET I UKRAINA

EU-strid om stoppad import från Ukraina

Solrosor skördas nära fronten i Donetskregionen i östra Ukraina. Arkivfoto. Bild: Leo Correa/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

Polen, Ungern och kanske även Bulgarien stoppar jordbruksimport från Ukraina för att skydda bönderna på hemmaplan.

Skarpa reaktioner kommer från både Kiev och Bryssel.

Bland polska bönder har missnöjet grott redan en längre tid över vad man anser vara otillbörlig konkurrens från det krigshärjade grannlandet i öster.

I lördags valde regeringen att sätta stopp för flödet. Spannmål, socker, ägg, kött, frukt, grönsaker, mjölk och andra mejeriprodukter ska inte få importeras från Ukraina fram till åtminstone den 30 juni.

– Den ökande importen av jordbruksprodukter från Ukraina orsakar allvarliga missförhållanden på marknaden i våra länder, skadar producenter och orsakar social oro, sade Polens jordbruksminister Robert Telus vid ett möte i förra veckan med kollegor från andra östländer i EU, enligt nyhetsbyrån AP.

Fler länder

Det polska beslutet följdes snabbt i helgen av liknande åtgärder från Ungern. Även Bulgarien överväger att göra samma sak.

– Bulgariska intressen måste skyddas. Om inte vi gör likadant när två EU-länder agerar så här kan ansamlandet (av ukrainska produkter) på bulgarisk mark bli ännu större, sade jordbruksminister Javor Getjev i söndags, enligt nyhetssajten Euractiv.

Besluten är dock inte populära i varken Kiev eller Bryssel. EU-länderna tog gemensamt beslut i fjol om att öppna upp gränserna för ukrainska jordbruksprodukter som ett sätt att hjälpa landet och dess invånare med anledning av kriget.

"Polska bönder står inför en svår situation, men vi vill betona att det är värre för de ukrainska", sägs i ett uttalande från Ukrainas jordbruksdepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kritik från Bryssel

Från EU betonas i sin tur att handelspolitiken är gemensam i hela unionen.

"Beslut tagna på egen hand kan inte accepteras. I så här utmanande tider är det nödvändigt att samordna och anpassa alla åtgärder med EU", sades i ett uttalande från en av EU-kommissionens talespersoner via mejl till nyhetsbyrån Reuters i lördags.

Även i Polen finns samtidigt kritik mot regeringens agerande. Enligt AP anklagar vissa oppositionspolitiker och jordbruksorganisationer polska företag för att spä på problemen genom att köpa upp billigt ukrainskt spannmål och sälja det till polska bagerier och pastafabriker.

Wiktor Nummelin/TT