Grönland stannar i sommartiden

Grönland har precis som många andra ställt om till sommartid, men för sista gången. Arkivbild från huvudorten Nuuk. Bild: Keith Virgo/AP/TT

Grönland (TT-AP)

Grönlänningarna har för sista gången ställt om klockan till sommartid, och där ska ön stanna hädanefter. Skiftet är tänkt att föra Grönland lite närmare Europa.

I höst ställer Grönland inte om till vintertid igen, och inte kommande år heller. Parlamentets beslut om att göra sommartiden till året runt-tid gör att ön kommer en timme närmare Europa halva året.

Genom att hålla sig kvar i sommartiden när de flesta europeiska länder ställer om till vintertid i höst är tanken att invånarna ska få ytterligare en timmes dagsljus på eftermiddagarna och en till timme att göra affärer med Europa. Då kommer Grönland att ligga tre timmar bakom Köpenhamn, i stället för fyra timmar som det varit tidigare vintrar.

"Förändringen av tidszon markerar en spännande ny början, en jämlik koppling till Nordamerika och Europa, och en möjlighet att sakta ned i en värld i högt tempo", skriver den lokala regeringens turistorganisation Visit Greenland i ett uttalande.

Både USA och Europa debatterar fortfarande om tidsomställningarna två gånger per år ska fortsätta.

Den glesbefolkade ön Grönland tillhör geografiskt den nordamerikanska kontinenten men hör politiskt till Europa som en del av Danmark, och har sedan 1979 ett stort mått av självstyre. Grönlands sydligaste spets ligger mer än 320 mil från Köpenhamn.