Centralbankschefer välkomnar bankaffär

ECB-chefen Christine Lagarde välkomnar den schweiziska bankaffären. Bild: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi (TT)

Centralbankschefer runt om i världen drar en suck av lättnad efter söndagens besked att Schweiz största bank UBS tar över den krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse.

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB) välkomnar det "snabba agerandet" och säger att besluten som tagits i Bern är "avgörande för att återställa ordnade förhållanden på marknaden och säkerställa finansiell stabilitet".

"Euroområdets banksektor är motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner", säger Lagarde i ett uttalande.

Uttalar stöd

Även USA:s finansminister Janet Yellen och den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell skriver i ett gemensamt uttalande att de välkomnar beskeden från de schweiziska myndigheterna och passar på att understryka att det amerikanska finansiella systemet är motståndskraftigt.

"Vi har varit i nära kontakt med våra internationella motsvarigheter för att stödja deras implementering”, skriver de.

Samma budskap upprepas av den brittiske finansministern Jeremy Hunt i ett liknande uttalande.

På söndagskvällen meddelade Schweiz centralbank (SNB) att UBS får köpa krisande konkurrenten Credit Suisse för drygt 34 miljarder kronor.

Saknar motstycke

SNB ger samtidigt likviditetsgarantier till UBS och Credit Suisse på upp till 100 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 1 100 miljarder kronor.

"Med tanke på de extraordinära omständigheter som saknar motstycke är fusionen den bästa möjliga utgången", skriver Credit Suisses ordförande Axel Lehmann i ett uttalande.

Anledningen till brådskan i bankaffären har varit att man vill förhindra att bankoron sprider sig när världens börser öppnar på måndagen.

UBS och Credit Suisse tillhör de 30 banker i världen som bedöms vara globalt systemviktiga banker – så viktiga att de är för stora för att låta dem falla.

Jonas Grönvik/TT

Fakta

UBS är Schweiz största bank och en av världens 50 största. Har gamla anor men banken är resultat av flera hundra uppköp och sammanslagningar över åren.

Banken har sitt säte i Zürich men har verksamhet globalt. Banken har över 70 000 anställda världen över.

Företaget värderas i dag till motsvarande nästan 720 miljarder kronor, en nedgång på bara ett par veckor med över 150 miljarder.

Credit Suisse är Schweiz näst största bank. Den grundades 1856 och har sitt säte i Zürich. Banken har världen över cirka 50 000 medarbetare.

På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Årsredovisningen för 2022 stoppades nyligen på grund av frågetecken i den finansiella rapporteringen.

Källor: Bloomberg, UBS, Credit Suisse