KRIGET I UKRAINA

Europa samlas kring nya sanktioner

Minnesstund utanför den brittiska premiärministerbostaden 10 Downing Street i London för att hedra de drabbade i det ryska invasionskriget i Ukraina. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien har beslutat om sanktioner om Ryssland och ryska intressen. EU förhandlar om ett nytt sanktionspaket. Polen varnar för att insatserna är för svaga.

Storbritannien lade på fredagen fram ett nytt sanktionspaket mot Ryssland och ryska intressen. Från London sades det att sanktionerna ligger i linje med "landets allierade".

EU:s medlemsländer arbetade med de sista detaljerna i ett nytt sanktionspaket – det tionde i ordningen.

EU:s riktade sanktionerna skulle bland anat möjliggöra att tre ryska bankers tillgångar som finns inom EU-länders finansiella institutioner ska kunna frysas.

Polskt missnöje

Exportkontroll på produkter till ett värde av omkring 11 miljarder euro ska införas. Iransk tillverkning av drönare pekas också ut som ett mål i sanktionspaketet, enligt diplomatiska källor som AFP citerar.

Men redan innan paket har presenterats har det mötts av motstånd. Polen tycker att sanktionspaketet är svagt.

– När det gäller det tionde sanktionspaketet så är vi inte nöjda, det är för mjukt, för svagt. Vi har länge föreslagit att ytterligare personer och produkter måste inkluderas, sade Mateusz Morawiecki.

EU hoppas kunna presentera sanktionerna på fredagen. Men diplomater med insyn i processen säger att Polens åsikter försvårar processen.

Omfattande brittiskt paket

De brittiska sanktionerna innebär bland annat att det blir förbjudet för brittiska företag att exportera reservdelar till flygplan, radioutrustning eller andra elektroniska delar som skulle kunna användas inom den militära industrin i Ryssland.

De riktas också mot den statliga kärnenergijätten Rosatom, två företag inom den ryska försvarsindustrin och fyra ryska banker.

De brittiska sanktionerna verkar också ha varit koordinerade med det stora sanktionspaket som Washington DC meddelade på fredagen. Omkring 200 företag och personer ska drabbas, enligt både Vita huset och finansdepartementet.

Aluminiumleveranser och teknikexport till Ryssland pekas speciellt ut i det amerikanska sanktionspaketet.

Finansdepartementet meddelar också att bolag och privatpersoner i Europa som misstänks försöka hjälpa Ryssland att bryta mot sanktionerna eller understödja det ryska anfallskriget kommer att drabbas.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Bild: Liselotte Sabroe/AP/TT