RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Strejkvåg över britterna – militären förbereds

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har antytt att man förbereder ny lagstiftning för att förbjuda strejker. Bild från i onsdags. Bild: Alastair Grant/AP/TT

Militären i Storbritannien förbereds för att fylla luckor inom andra yrken inför att en våg av väntade strejker. Ambulansförare och passkontrollanter är några av de yrkesgrupper som hotar med strejk om inte lönekuvertet ger dem mer i plånboken.

Inrikesminister Suella Braverman har varnat allmänheten för att flyga under julhelgen, efter det att passkontrolltjänstemän röstat för att strejka. Gruppen ansluter sig till många andra sektorer som under året gått ut i strejk, samtidigt som inflationen skjutit i höjden.

– Om de fortsätter med dessa strejker kommer det ofrånkomligen att bli allvarliga störningar för många tusentals som har semesterplaner, säger hon.

Gränspolisen utbildar för närvarande 2 000 soldater för att stödja den fasta personalen.

Samtal med NHS

Försvarsdepartementet samtalar också med den offentligt finansierade sjukvården, NHS, efter det att ambulansförare, i likhet med sjuksköterskor, beslutat att gå ut i strejk, meddelar Downing Street.

– Den här typen av omfattande strejker kommer att orsaka störningar för alla, säger en talesperson för premiärminister Rishi Sunak.

– Det gäller också för vår militära personal som tyvärr kommer att behöva gå in och fylla några av de strejkandes viktiga funktioner som behövs för att hålla i gång landet.

Strejkförbud?

Sunak har antytt att ny lagstiftning för att förbjuda strejker i kritiska sektorer förbereds. För närvarande är polisen, militären och fängelsevakter förbjudna att strejka.

– Vad vi tittar på är om vi borde inkludera andra sektorer. Sjukvården skulle kunna vara ett område att titta på, ett annat skulle kunna vara kritisk infrastruktur, säger utbildningsminister Gillian Keegan till BBC.

Hon tillägger att regeringen ännu inte tittat på om att förbjuda strejker för lärare.