CORONARESTRIKTIONERNA

Kinesiska städer lättar på nollcovidpolitiken

En kvinna och ett barn flyger drake i Peking under söndagen. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina (TT-AP-AFP)

Kinesiska städer börjar försiktigt lätta på nollcovidpolitiken. På flera håll har företag kunnat öppna igen sedan regeringen manat till nya sätt att hantera viruset. Det märks även i landets hårt styrda medier, som helt har ändrat tonläge.

Lättnaderna i de drakoniska restriktionerna kommer efter de ovanligt omfattande protesterna mot coronarestriktionerna som bröt ut häromveckan, men som nu har avtagit.

I Peking har många företag öppnat helt och pendlare behöver från och med måndagen inte visa negativa coronatester som är tagna högst två dygn före resan. I Shanghai kan invånare gå ut i parker och till turistattraktioner utan färska tester.

I Hangzhou har masstestandet för de 10 miljoner invånarna avbrutits helt. Undantaget är endast skolor, förskolor och dem som bor på eller besöker vårdhem.

I staden Ürümqi, där en dödlig brand blev gnistan till de utbredda protesterna, har mataffärer, hotell, restauranger och skidorter öppnat under dagen.

Inget officiellt besked

Än har inget officiellt besked kommit om när nollcovidstrategin ska avslutas. I landets statliga medier och i officiella uttalanden märks dock en ändring i den tidigare domedagslika rapporteringen. Nu tonas risken från viruset ned och och skulden för de strikta nedstängningarna läggs på lokala tjänstemän.

– Efter infektion med Omikronvarianten kommer de allra flesta att ha inga eller lätta symtom, och väldigt få kommer att fortsätta att få allvarliga symtom. Detta är redan allmänt känt, säger professor Chong Yutian i tidningen CYOL (Kinas ungdomsdagblad).

"Var inte överdrivet rädda, men vidta också vissa försiktighetsåtgärder", står det i en artikel om covidpatienter som har tillfrisknat.

Utser syndabockar

Enligt bedömare är den ändrade tonen ett sätt för styret i Peking att lägga grunden för att kunna mjuka upp de hårda covidreglerna och att utse syndabockar för att restriktionerna gått för långt.

– Det här är en sorts officiell propaganda som förbereder folket för ytterligare lättnader och ger regeringen vissa möjligheter att backa, säger Willy Lam, Hongkong-baserade kinesisk politikexpert, till nyhetsbyrån AFP.

I People's Daily finns uppmaningar om att de lokala företrädare som infört överdrivna virusåtgärder ska hållas ansvariga.

– Det kommer att bli straff för många lokala tjänstemän, säger Lam.

Regeringens omsorg

Även företag som genomför covidtester framställs som syndabockar när statliga medier nu har publicerat avslöjanden om regelbrott i branschen.

I de kinesiska medierna har lättnaderna börjat skildras som ett bevis på regeringens omsorg om folket. Enligt nyhetsbyrån Xinhua är förändringarna ett bevis på att "regeringen ger svar på vad folket kräver".

Förra veckan meddelades också planer på att vaccinera miljoner människor över 70-årsåldern, vilket är ett villkor för att nollcovidpolitiken ska avslutas helt. Experter varnar dock för att tillräcklig vaccinationsnivå för att öppna helt inte kommer att nås förrän tidigast i mitten av 2023.

Fakta

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Kina världens folkrikaste land. Huvudstaden är Peking.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censur förekommer och det är inte ovanligt att oliktänkande grips. Xi Jinping, som har varit president sedan 2013, har de senaste åren kraftigt stärkt sitt grepp om makten. Han anses vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt. Parallellt har militären förstärkts.

Det var i Kina, i staden Wuhan, som viruset som orsakar covid-19 först upptäcktes i slutet av 2019.

Källa: Landguiden/UI